Scroll Top

Brawl Stars: Igra na koju su nam skrenuli pozornost učenici mnogih hrvatskih škola  

braw-stars-nasl

Tijekom interaktivnih predavanja koje održavamo po različitim školama u Hrvatskoj, s djecom uvijek razgovaramo o njihovim iskustvima na internetu, a tema koje se često dotaknemo su video igre. Kada ih upitamo koje video igre najviše igraju, možemo vidjeti da je izbor video igara uistinu raznolik, no jedna od njih posebno se ističe. U pitanju je igra Brawl Stars, koju djeca spomenu u gotovoj svakoj školi koju posjetimo. Iz tog razloga, odlučili smo istražiti nešto više o navedenoj igri, te provjeriti koliko je ona sigurna i primjerena za djecu.  

Velika popularnost kod mlađih uzrasta 

Radi se o mobilnoj akcijskoj igri u kojoj igrači imaju zadatak sudjelovati u različitim multiplayer bitkama i pokušati ispuniti ciljeve i pobijediti ostale igrače. U igri igrači kontroliraju likove koji su poznati kao „Borci“ (eng. Brawlers), a svaki od njih ima jedinstvene sposobnosti koje utječu na igranje. Glavni cilj je borba protiv drugih igrača u različitim mini igrama, a ciljevi variraju od sakupljanja i zadržavanja dragulja, postizanja golova u „Brawl Ballu“, pa sve do bitke za preživljavanje kao posljednji borac u „Sukobu“. Dostupna je od 2018. godine, no i danas svjedočimo velikoj popularnosti ove igre – osobito među mlađom generacijom. Aplikaciju je moguće preuzeti na Google Play-u i App Store-u.  

Igra je u Europi označena ocjenom PEGI 7, što bi značilo da može sadržavati zvukove ili prizore koji bi mogli zastrašiti mlađu djecu, te da su u njoj prisutni vrlo blagi oblici nasilja (nerealistično nasilje, oblici nasilja bez detalja i podrazumijevani oblici). Kako je u ovoj igri nasilje je put do ostvarenja cilja i nagrađuje se, djeca mogu imitirati takve nasilne postupke likova u stvarnome životu. Također može doći i do neosjetljivosti na nasilje, odnosno na tuđu stvarnu patnju. Dobro je da roditelji razgovaraju s djecom o razlici između stvarnog i digitalnog svijeta.  

Kako roditelj može smanjiti rizike? 

Obzirom da igra ima chat značajku te igračima omogućuje međusobnu komunikaciju i interakciju, može ih izložiti neprimjerenom jeziku. Svakako može biti vrlo korisna značajka za druženje s prijateljima i dogovore oko strategije, no isto tako donosi i rizik od cyberbullying-a unutar aplikacije. Preporučuje se da roditelji budu svjesni mogućih opasnosti i da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi osigurali sigurnost djece. Dobro je postaviti roditeljske kontrole i pratiti online aktivnosti djece. Osim toga, važno je s djecom razgovarati i o važnosti očuvanja njihove sigurnosti te im naglasiti kako nepoznatim osobama ne trebaju odavati svoje osobne informacije.  

Sustav napredovanja u igri je osmišljen s ciljem zadržavanja interesa igrača, a nagrade svakako stvaraju osjećaj zadovoljstva i postignuća. Kao i kod brojnih drugih video igara, ukoliko djeca provode previše vremena igrajući Brawl Stars, postoji mogućnost razvijanja poremećaja igranja video igara, stoga je iznimno važno da roditelji prate vrijeme koje njihova djeca provode igrajući ovu igru i pobrinu se da to ne bude prekomjerno. Više o poremećaju igranja video igara možete pročitati u jednom od naših prethodnih članaka.  

Iako je igra sadržajno dobno prikladna za djecu od 7 godina na dalje, devetogodišnjaci obično imaju potrebnu razinu vještine za uživanje u ovoj igri. Igra je besplatna za igranje, ali unutar igre dostupne su kupnje koje nude predmete koji poboljšavaju iskustvo igranja. Svakako je važno da skrbnici i roditelji djeci osiguraju razumijevanje kupnje unutar igre. Potrebno je djeci dati do znanja da im je potrebna dozvola za obavljanje bilo kakvih kupnji i naglasiti kako trošenje u igri znači trošenje stvarnog novca.  

Svakako je dobro djeci ukazati na mogućnost prijavljivanja neprimjerenog ponašanja unutar igre i blokiranja drugih igrača. Također, u igri je moguće odabrati žele li igrati javno ili stvoriti privatne sobe kako bi igrali samo sa svojim prijateljima. 

Igra svakako može imati i neke pozitivne utjecaje na igrače. Igra potiče suradnju i strateško razmišljanje, vještine koje djeca mogu koristiti i u svakodnevnom životu izvan igre. Moguća je i izgradnja prijateljstava i povezivanje s igračima sa sličnim interesima. 

Sigurna je, ali…  

Možemo zaključiti da je Brawl Stars općenito sigurna za djecu, no svakako je važno da roditelji prate vrijeme koje njihova djeca provode igrajući ovu igru, postave vremensko ograničenje, poprate njihove online aktivnosti, te razgovaraju s njima o mogućnosti kupnje u igri. Osim toga, važno je s djecom raditi na izgradnji odnosa povjerenja, pokazati interes za ono što djecu zanima, te im dati do znanja da Vam se uvijek mogu obratiti ukoliko ih nešto uznemiri za vrijeme igranja ove igre. Uz sve navedeno, roditelji djeci mogu osigurati jedno uistinu pozitivno iskustvo igranja. 
 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.