Scroll Top

Forum za sigurniji Internet

25 i 26. studenog 2020. sudjelovali smo na online Forumu za sigurniji internet (SIF) koji se ove godine bavio temom: “Digitalna prednost/nedostaci: stvaranje inkluzivnog svijeta za djecu i mlade na mreži“.

Internet nudi brojne pozitivne mogućnosti, a digitalna strategija Europske komisije nastoji osigurati da svi zainteresirani mogu doprinijeti i imati koristi od digitalne ekonomije i društva. Uslijed pandemije COVID-19 digitalna tehnologija postala je još važnija prilikom traženja informacija, komunikacije, druženja, učenja i igranja za djecu i mlade.  Unatoč tome, raste svijest i zabrinutost različitih dionika društva da mrežni alati i usluge često nisu dizajnirane u skladu s najboljim interesima djece i mladih, a posebno onih s različitim invaliditetom.

Jedno od glavnih predavanja održala je prof. Laura Lundy na kojem se raspravljalo o izazovima i mogućnostima s kojima se djeca s različitim teškoćama u razvoju susreću kada pristupaju i koriste digitalne tehnologije.  Kao dio ove sesije, brojni stručnjaci i mladi ljudi iznijeli su izazove s kojima se suočavaju i predložili su mjere koje bi različiti dionici u društvu trebali poduzeti kako bi se djeci i mladima s invaliditetom omogućio jednaki pristup i uključivanje u digitalno okruženje. Osim navedenog, prikazane su i pozitivne strane digitalne platforme koja može pomoći djeci i mladima da ostvare svoja prava.

U nastavku SIF-a održana su predavanja i rasprave s naglaskom na inovativnim tehnološkim i obrazovnim rješenjima, raspravljalo se o ulozi različitih industrija i neprofitnih organizacije u odgovaranju na zahtjeve za prilagođavanje platformi ranjivim skupinama te prednostima korištenja digitalnih rješenja u školama u svrhu pružanja pomoći i podrške djeci i mladima s invaliditetom.

Osim glavnih predavanja i rasprava tijekom srijede i četvrtka, u petak se održala i rasprava o Strategiji EU-a za učinkovitu borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Snimke i prezentacije s većine predavanja bit će postupno dostupne na https://www.betterinternetforkids.eu/policy/safer-internet-forum.