Scroll Top

Outlet challenge – nova opasnost hara društvenim mrežama

Outlet challenge ili penny challenge odnosi se na novi popularni izazov na TikTok aplikaciji. Zadatak izazova je ubaciti novčić između punjača i utičnice te snimiti što se dogodi. Punjač nije u cijelosti priključen u utičnicu, no omogućava punjenje uređaja. Pogodite što se dogodi sljedeće!
outlet

Outlet challenge ili penny challenge odnosi se na novi popularni izazov na TikTok aplikaciji. Zadatak izazova je ubaciti novčić između punjača i utičnice te snimiti što se dogodi. Punjač nije u cijelosti priključen u utičnicu, no omogućava punjenje uređaja. Pogodite što se dogodi sljedeće!

Ovaj je izazov postao iznimno zanimljiv djeci i mladima na društvenim mrežama. Objavljuju se fotografije i videosnimke uništenih instalacija. Usprkos šteti koja moža nastati, ovaj se izazov i dalje nastavlja. Kako bismo zajedno prevenirali ovakve, ali i puno ozbiljnije štete, nužno je razgovarati i educirati našu djecu!

Za početak, iako može biti zanimljivo i zabavno, online izazovi ne moraju biti bezopasni. Prisjetimo se Momo ili Blue Whale challenge-a. Ovakvi su izazovi za sobom ostavili brojne žrtve. Prije nego odlučimo sudjelovati u takvim aktivnostima, moramo promisliti može li nam se nešto štetno dogoditi i koja je svrha takvih izazova. Kritičko promišljanje srž je preveniranja ovakvih situacija. Molimo roditelje da aktivno razgovaraju sa svojom djecom o popularnim izazovima. Nije dovoljno samo držati govor kako se ekser ne smije gurati u utičnicu, već je nužno objasniti im zašto. Jednom kada razumiju pozadinu problema, manja je vjerojatnost da će izvršiti ovakav izazov.

outlet izazovu nema ništa korisno, ništa zabavno niti zanimljivo. Radi se o izazovu koji može uzrokovati manju ili veću štetu. Jedina zabava ovog izazova je iščekivanje reakcije novčića u kontaktu s punjačem. Što se može dogoditi?

Novčić je metal, a metali su vodiči struje. Kada se novčić ubaci između priključaka punjača, dolazi do kratkog spoja. Ukoliko osoba drži novčič u ruci, a on dotakne metalni dio punjača, dolazi do strujnog udara. Zašto? Kada se novčić nađe između dva metalna priključka punjača, velika količina struje dolazi do novčića te se on zagrijava. Zagrijavanje rezultira iskrama, novčić „eksplodira“. Kao posljedicu vidimo crne mrlje na zidu i na utičnici. Dolazi do oštećenja instalacija kao i oštećenja uređaja koji su priključeni na utičnicu. Također, moguća je i pojava požara.

Sve su navedeno posljedice vezane za naše kućanstvo i uređaje. No, uporno zaboravljamo ono najvažnije – taj mali novčić može rezultirati posljedicama opasnim po nas! Naime, može doći do unutarnjih ili vanjskih opeklina kod osobe, oštećenja mišića i tkiva, oštećenja vida i sluha. Osim toga, strujni udar može odbaciti osobu te rezultirati ozbiljnim ozljedama. Više nije tako zabavno, zar ne?

Uz sve navedeno, rizicima doprinose i društvene mreže koje omogućavaju širenje opasnih sadržaja velikom brzinom. Prije nego što roditelj stigne intervenirati, dijete može „isprobati“ izazov. Stoga, ovim vas putem potičemo da porazgovarate sa svojom djecom o aktulnim izazovima te opasnostima koje oni nose. Zajednički promislite o pitanju – kada prestaje izazov, a započinje igra životima?

Više na Sini.hr