Scroll Top

Skullbreaker izazov

Nakon outlet izazova, pojavio se novi, još opasniji – skullbreaker izazov. U ovom izazovu sudjeluju tri osobe poredane u liniji. Na početku skoče prva i zadnja osoba, a nakon njih osoba u sredini. Kada osoba u sredini odskoči, druge joj dvije zadaju udarce po nogama dok je još u zraku. Takvi udarci rezultiraju padom i mogu voditi do ozbiljnih ozljeda glave i kralježnice!
skullbreaker

Nakon outlet izazova, pojavio se novi, još opasniji – skullbreaker izazov. U ovom izazovu sudjeluju tri osobe poredane u liniji. Na početku skoče prva i zadnja osoba, a nakon njih osoba u sredini. Kada osoba u sredini odskoči, druge joj dvije zadaju udarce po nogama dok je još u zraku. Takvi udarci rezultiraju padom i mogu voditi do ozbiljnih ozljeda glave i kralježnice!

U stranim je zemljama hospitalizirano nekoliko srednjoškolaca koji navode kako, i nakon nekoliko tjedana, osjećaju izrazitu bol. Neki govore kako su bili prisiljeni na izazov, dok neki navode da su pokušali izvesti izazov jer su ga vidjeli na TikToku. Nije rijetkost da djeca i mladi sudjeluju u ovakvim prankovima objavljujući ih na društvenim mrežama kako bi dobili likeove i pratitelje, na štetu drugih. Takvo ponavljano ponašanje djece upućuje na sve izraženiji nedostatak dobre procjene i kritičkog promišljanja.

Tko je ustvari rizičan – aplikacija ili korisnici?

Brojni će okarakterizirati TikTok kao rizičnu platformu, no ona se ne razlikuje puno od ostalih mreža (Facebook, Instagram, YouTube). Igrom slučaja, ova je aplikacija postala iznimno popularna zbog čega i plijeni pažnju mlađih generacija. Kao što su i postojeće platforme okupljale djecu i mlade, jednako se događa i na ovoj. Ona je samo novi medij putem kojeg djeca komuniciraju. Dakle, izazovi nisu novost, postoje već neko vrijeme. Samo što su se sada preselili na nova, aktualna online mjesta za druženje mladih. Uz prosocijalne, postoje štetni i opasni sadržaji. No, ne smijemo zaboraviti da svatko od nas ima slobodu izbora koji će sadržaj gledati.

Upravo su odgovornost i sigurnost glavne teme koje se promiču aktivnostima Centra za sigurniji Internet. Učenicima, roditeljima i nastavnicima održavaju se radionice i predavanja s ciljem prevencije rizičnih oblika ponašanja te njihovih posljedica. Također, roditelje se poziva da porazgovaraju sa svojom djecom o odgovornosti uporabe društvenih mreža i podsjećaju da su poštovanje i empatija prema drugima puno važniji od bilo kojeg trenda!

Pozivamo roditelje da započnu razgovor sa svojom djecom. Nudimo nekoliko savjeta!

  • Jasno obrazložite svojoj djeci zabrinutost oko rizičnih sadržaja na online platformama. Započnite temu o mogućnosti odabira sadržaja koji se gleda!
  • Pitajte dijete kako se ono osjeća u vezi skullbreaker izazova (ili nekih drugih)!
  • Razmislite – što vi možete učiniti po pitanju sigurnosti vašeg djeteta u online i offline okruženju?
  • Ukoliko se dijete nađe u situaciji gdje je drugo dijete ozlijeđeno, pružite mu smjernice odgovornog postupanja:
    • Ne paničariti!
    • Ne pomicati ozlijeđenoga!
    • Pozvati odraslu osobu što prije!
    • Pozvati hitnu službu!

Odgovornost nije samo na jednoj osobi, nego na svima nama! Zajedno možemo doprinijeti izgradnji sigurnijeg interneta tako što će:

  • Djeca – kritički birati
  • Roditelji – razgovarati i usmjeravati
  • Društvene mreže – registrirati i uklanjati
  • Stručnjaci – osvješćivati i educirati 

Više na Sini.hr