Scroll Top

Kada PEGI ne vrijedi – online video igre i User generated content

pegi nasl

Ako ste popratili naš sadržaj i preporuke za igranje video igara, sigurno već dobro znate što su PEGI oznake i zašto su nam važne. Kako bismo provjerili je li sadržaj igre primjeren za dijete, pogotovo kada su u pitanju online video igre, dobno ograničenje PEGI oznake nažalost nam ne pruža dovoljno informacija.


Možda ste se već susreli sa situacijom gdje video igra koju vaše dijete želi igrati, umjesto brojčane oznake, dolazi s upozorenjem “Parental Guidance Recommended” i pripadajućom grafikom uskličnika.

O čemu se radi?

Ova oznaka u svome se začetku koristila samo za aplikacije  kao što su Facebook, YouTube, Twitter i slično. Njen je cilj upozoriti roditelje da sadržaj aplikacije značajno varira po primjerenosti za dob, budući da je on kreiran od strane samih korisnika aplikacije – takozvani User generated content ili UGC.

UGC se definira kao bilo koji oblik sadržaja (slika, tekst, 3D modeli, kod, leveli…) koji je kreirao korisnik platforme na kojoj je sadržaj objavljen.Obzirom na sve veći porast UGC-a u video igrama, ovo ćete upozorenje danas moći pronaći i prilikom kupovine video igara.

UGC u video igrama postoji već desetljećima, nekoć samo u verzijama modova, koje su igrači posebno morali pronaći i instalirati, ali i kroz funkcije chat-ova, odnosno socijalnih značajki pojedinih online igara.

Za razliku od modova, funkcije kao što su chat, kreiranje i dijeljenje vlastitih svjetova ili levela, dostupne su unutar samih online igara, stoga im je vrlo jednostavno i pristupiti.   

Neke video igre, kao što su Fortnite i Minecraft, osim svojeg primarnog sadržaja, nude i opcije za kreiranje vlastitih svjetova i igara te dijeljenje istih s drugim igračima. Minecraft tako nešto nudi kroz kreiranje servera, dok Fortnite omogućuje isto igračima kroz značajku igre zvanom Fortnite Creative.

Neke pak većinski ili u potpunosti temelje svoj model upravo na UGC-u, kao što je popularni Roblox, čime se takve igre mogu u punom smislu riječi nazivati platformama, a uz veliki naglasak na komunikaciji između igrača, u neku ruku i društvenim mrežama.

Kreiranje i dijeljenje vlastitog sadržaja unutar video igara za djecu predstavlja posebno privlačnu značajku. Ona im omogućuje da se izražavaju na kreativan način, ali i da budu društveni – povezuju se i surađuju.

Sve su to vještine koje njegujemo kod djece, no ipak je važno upozoriti i na rizike koji dolaze s ovim trendom.

Zašto je UGC opasan?

Rizici UGC-a mogu se podijeliti na dvije skupine – opasnost koja proizlazi iz neprimjerenog sadržaja te opasnost koja se tiče kontakta s nepoznatim osobama.

O rizičnim online kontaktima više možete pročitati na našim već objavljenim člancima putem web stranica csi.hr te sini.hr – kao što su članak o lažnim online prijateljstvima te savjeti o suočavanju s online predatorima, a na istu temu možete i poslušati naš podcast.

Važno je biti svjestan da opasnosti rizičnih kontakata koje vladaju na društvenim mrežama, isto tako postoje i u online igrama, stoga vas potičemo i da na ovaj medij primijenite savjete koje smo vam ponudili.

Velik broj online igara sadrži postavke kojima se uređuju mogućnosti komunikacije s drugima, stoga vas potičemo da sklopite dogovor s djetetom o načinu na koji će postavke biti uređene. Neke igre, kao što su Roblox i Fortnite, omogućuju vam velik broj naprednih postavki čije naknadno mijenjanje možete zaključati roditeljskim PIN-om. O Roblox-ovim mogućnostima roditeljskih postavki možete saznati više u našem članku. Prilikom odabira neke druge online igre, potičemo vas da istražite koje su vam postavke dostupne, a takve informacije možete obično pronaći na web stranicama same igre – pod rubrikama Support ili Help.

Neprimjeren sadržaj koji proizlazi iz UGC-a može obuhvaćati nasilan i pornografski sadržaj, sadržaj koji promovira korištenje droge, alkohola ili kockanja, govor mržnje i slično. Izloženost djece sadržaju koji nije primjeren za njihovu dob može dovesti do emocionalne uznemirenosti i traume, razvoja nerealne slike života i ljudi, neželjenih vrijednosti i stavova, a u konačnici i neprimjerenog ponašanja. Video igre koje sadrže mogućnost kreiranja i dijeljenja vlastitog sadržaja, tako otvaraju vrata i kreiranju sadržaja koji je neprimjeren za dob vašeg djeteta. Upravo vas na to upozorava ova oznaka.

Kako zaštititi dijete od neprimjerenog UGC-a?

  1. Prije kupovine ili instalacije provjerite dobno ograničenje za otvaranje profila na video igri

Iako putem same PEGI oznake nećete dobiti informaciju o dobnim ograničenjima igre s UGC-om, ona nekad ipak postoje. Dok video igra Roblox primjerice, nema takvog ograničenja, u video igri League of Legends profil smiju otvoriti samo igrači stariji od 13 godina. Važno je da prethodno putem web stranice igre, ili njene stranice na platformi putem koje ju kupujete, provjerite koja su postojeća ograničenja.

  • Postupak instalacije te otvaranja profila u online igri činite zajedno s djetetom

Prilikom prvotnog pokretanja većine online igara morati ćete otvoriti profil. Preporučujemo vam da ovaj korak uvijek radite zajedno s djetetom kako biste, osim osiguravanja privatnosti djeteta putem nadimka i sličnih postavki, pravilno mogli postaviti dob djeteta. Kod nekih video igara koje koriste dobna ograničenja za pregledavanje sadržaja ovaj je korak iznimno važan, budući da se temelji na dobi koja je postavljena unutar profila.

  • Razgovarajte o rizicima s kojima se dijete može susresti i donesite dogovor o igranju – sukladno s dogovorom zajednički uredite postavke privatnosti i roditeljske kontrole

Postavke privatnosti te roditeljske kontrole mogu se značajno razlikovati između igara. Ponavljamo, neke video igre pružaju vam veliki raspon postavki za sigurnost vašeg djeteta. Preporuka je da namještanje tih postavki učinite zajedno i kroz razgovor s djetetom o tome zašto su vam neke postavke važne. Donošenje pravila kroz zajednički dogovor pomoći će vašem da djetetu da razumije i lakše prihvati ono što je vama važno, dok ćete vi istovremeno moći saznati što je to i zašto važno djetetu.

Istraživanja na ovom području naglašavaju kako se djeca često susreću s neprimjerenim sadržajem na internetu, ali i na televiziji, stoga je važno na vrijeme ih upozoriti što je to neprimjen sadržaj i zašto on nije namijenjen za njih, koristeći se jezikom koji je primjeren za njihovu dob.

Iako neke video igre koriste sustave kojima nastoje spriječiti takav sadržaj na svojim platformama, niti jedan od njih nije savršen. Iz tog je razloga važno da dogovorite plan akcije s djetetom – što da učini, ako se susretne sa sadržajem koji nije primjeren za njega te koji ga uznemirava.

Neka će djeca prilikom susretanja s neprimjerenim sadržajem osim zbunjenosti i emocionalne uznemirenosti iskusiti i osjećaj krivnje te sram. Izrazito je važno da pokažete djetetu da mu možete biti podrška u takvim trenucima te da ga za isto nećete okrivljavati.

  • Budite uključeni

Obzirom na spomenutu nesavršenost sustava za suzbijanje neprimjerenog sadržaja u video igrama važno je da ostanete uključeni i tijekom djetetove igre. Razgovarajte o tome što dijete igra i kakve su teme tih igara. Video igre možete i zaigrati zajedno sa svojom djecom te im tako pokazati svoj interes i pokrenuti razgovore o brojnim temama – što je aktivnost koja će vas zasigurno zbližiti.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.