Scroll Top

PEGI ocjene

pegi naslovna

Živimo u dobu u kojemu nam je dostupan iznimno velik broj različitih zabavnih sadržaja, no danas su posebno popularne videoigre. Iz dana u dan na tržište izlaze nove videoigre, od onih prikladnih za igrače svih dobnih skupina, do onih koje su prikladne samo za stariju djecu, mlade tinejdžere ili isključivo za odrasle osobe. Iz razloga što neke videoigre mogu imati negativan utjecaj na igrače, vrlo je važno da na videoigrama budu prikazane dobne ocjene koje jasno označavaju minimalnu prikladnu dob na temelju sadržaja videoigara.

Iz tog razloga uspostavljen je paneuropski sustav klasifikacije igara (PEGI) prema dobi kako bi roditeljima pomogao donositi informirane odluke o kupnji videoigara za svoju djecu. PEGI ocjena u obzir ne uzima razinu težine videoigre ili ponašanje ostalih igrača u igri, nego dobnu prikladnost sadržaja videoigre. Na primjer, PEGI 3 ne znači nužno da je videoigra lagana i da ju mogu igrati djeca od 3 godine, nego da je ona sadržajno dobno prikladna za navedenu dob.

PEGI je pokrenut 2003. godine od strane Europske federacije za interaktivni softver i koristi se u većini Europe u više od 35 zemalja, a među njima je i Hrvatska. Europska komisija pozdravlja djelovanje organizacija poput PEGI, te potiče agencije za ocjenjivanje, industriju i udruge potrošača da nastave podizati svijest o takvim sustavima, ali i podsjeća da ključnu ulogu u osiguravanju sigurnog okruženja igranja videoigara za djecu imaju njihovi roditelji (npr. alat za roditeljsku kontrolu). Također, izdvaja i važnu ulogu kampanja za podizanje svijesti, osobito putem javno-privatnih partnerstava (koji za cilj imaju informirati i educirati škole i roditelje).

Značenje oznaka:

PEGI 3

Igre čiji je sadržaj ocijenjen ocjenom PEGI 3 smatraju se prikladnim za sve dobne skupine. U igrama s ovom ocjenom ne smije biti neprimjerenog govora, slika niti zvukova koji mogu zastrašiti malu djecu, no nasilje u vrlo blagom obliku je prihvatljivo (u dječjem okruženju ili humorističnom kontekstu).

PEGI 7

Igre čiji je sadržaj ocijenjen ocjenom PEGI 7 mogu sadržavati zvukove ili prizore koji bi mogli zastrašiti mlađu djecu, te su ovdje prihvatljivi vrlo blagi oblici nasilja (nerealistično nasilje, oblici nasilja bez detalja i podrazumijevani oblici).

PEGI 12

U ovu dobnu kategoriju pripadaju videoigre koje nešto slikovitije prikazuju nasilje prema fantastičnim likovima ili one videoigre koje prikazuju nerealistično nasilje prema ljudskim likovima. Ukoliko je prisutan neprimjeren govor, on u ovoj kategoriji mora biti blag, a prisutni mogu biti i seksualni položaji tijela te seksualne insinuacije.

PEGI 16

Ovu ocjenu imaju videoigre u kojima prikaz seksualne aktivnosti ili nasilja dosegne razinu koja simulira stvarni život. Upotreba neprimjerenog govora u igrama s ovom ocjenom može biti intenzivnija, a moguća je i prisutnost konzumiranja alkohola, ilegalnih droga te duhana.

PEGI 18

Kada je u igri prikazano grubo nasilje, nasilje prema likovima koji su bespomoćni te kada je prisutno ubijanje bez nekih očitih motiva, onda se primjenjuje ova klasifikacija za odrasle. U ovu dobnu kategoriju pripadaju i prikazi kockanja, seksualnih aktivnosti koje su eksplicitne, te prikazi uporabe zabranjenih droga.

Uz same ocjene, PEGI pruža i deskriptore sadržaja. Oni prikazuju sličice koje upozoravaju na prisutnost određenih sadržaja.

  • Sličica na kojoj piše FEAR (STRAH) upućuje na to da igra sadržava zvukove ili slike koje bi mogle uplašiti malu djecu, odnosno da sadržava uznemirujuće slike, umjerene ili intenzivne te dugotrajne sekvencije horora kod onih igara sa višim PEGI ocjenama.
  • Sličica na kojoj piše VIOLENCE (NASILJE) upućuje na to da igra sadrži prikaz nasilja. Igre s ocjenom PEGI 12 mogu uključivati nerealno nasilje prema likovima koji su poput ljudi ili pak nasilje u fantastičnom okruženju, dok u igrama s ocjenom PEGI 7 može biti samo nasilje bez previše detalja i nasilje koje nije realno. U igrama s ocjenom PEGI 16 ili 18 nasilje može biti  prikazano još realističnije.
  • Sličica na kojoj piše IN-GAME PURCHASES (KUPNJE U IGRI) upućuje na to da igra igračima nudi mogućnost da kupe digitalna dobra ili usluge stvarnom valutom. Takve kupnje uključuju nekakav dodatni sadržaj, poput glazbe, bonus razina i slično, ali i nadogradnje (npr. isključivanje oglasa), virtualne kovanice, pretplate i ostale oblike valute u igri. Uz ovaj opis sadržaja može biti prisutna i dodatna obavijest ukoliko kupnje u igri uključuju nasumične stavke (poput paketa karata i kutija s nagradama). Slučajni plaćeni predmeti uključuju sve ponude u igri, a igrači ne znaju što će točno dobiti prije kupnje, a moguće ih je zamijeniti za virtualnu valutu u igri ili kupiti za pravi novac. Ove stavke mogu imati funkcionalnu vrijednost ili biti čisto estetske prirode, a obavijest se uvijek prikazuje pored ili ispod oznake dobi i deskriptora sadržaja.
  • Sličica na kojoj piše DRUGS (DROGE) opisuje da je prisutna upotreba nedopuštenih droga, duhana ili alkohola, a igre koje sadrže ovaj deskriptor uvijek su PEGI 18 ili 16.
  • Sličica na kojoj piše BAD LANGUAGE (NEPRIMJEREN JEZIK) opisuje da igra sadržava neprimjeren govor te se može pronaći kod igara s ocjenom PEGI 18 (npr. bogohuljenje ili psovke seksualnog sadržaja) , 16, ali i 12 (blagi pogrdni izrazi).
  • Sličica na kojoj piše GAMBLING (KOCKANJE) opisuje da igra sadrži elemente koji poučavaju ili potiču kockanje, a te simulacije kockanja se odnose na igre sreće. Nove igre sa sadržajem kockanja uvijek su PEGI 18 zbog promjene kriterija klasifikacije, no neke starije igre mogu imati ocjenu PEGI 16 ili 12.
  • Sličica na kojoj piše DISCRIMINATION (DISKRIMINACIJA) opisuje da igra sadrži stereotipe (npr. vjerske ili etničke) koji mogu poticati na mržnju te je takav sadržaj uvijek ograničen na ocjenu PEGI 18.
  • Sličica na kojoj piše SEX (SEKS) opisuje da igra uključuje seksualne aluzije ili položaje tijela (PEGI 12), erotsku golotinju ili spolni odnos bez prikazivanja genitalija (PEGI 16), ili eksplicitne seksualne aktivnosti (PEGI 18).

Iznimno je važno da roditelji budu upućeni u to kakve sadržaje njihova djeca konzumiraju igrajući videoigre te kako to može utjecati na njih, potrebno je provjeriti  kakve sadržaje određene videoigre sadržavaju te je li to primjereno za dijete s obzirom na njegovu dob. Važno je zaštititi djecu i mlade od neprimjerenih sadržaja, no važno je i objasniti im zašto nešto možda nije primjereno za njihovu dob, te ukoliko za nekoliko godina i dalje bude budu zainteresirani za igranje određene videoigre, možete ponovno razgovarati o tome.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.