Scroll Top

Slučaj balkanskih Telegram grupa: Kako zlostavljači koriste ovu aplikaciju za razmjenu ilegalnog sadržaja

Balkanski-telegram

Na našim ste web stranicama nedavno mogli pročitati članak što je to Telegram. Osim što smo u članku opisali svrhu ove aplikacije, upozorili smo vas i na potencijalne opasnosti koje ona donosi. Jedna od opasnosti na koju smo upozorili nažalost je tema kojoj je nužno posvetiti posebnu pozornost.  

O čemu se radi?

Jedna od značajki Telegrama koja je pridobila veliku pozornost korisnika interneta jest mogućnost pridruživanja zajedničkim grupama i kanalima. Iako tu značajku danas možemo pronaći u skoro svakoj aplikaciji za dopisivanje, ono što ju razlikuje od drugih su upravo Telegramove politike privatnosti koje nude višu razinu anonimnosti i privatnosti razgovora. Naravno, osim korisnika interneta koji jednostavno žele zaštititi svoje podatke, ova su obilježja privukla i one pojedince čije su namjere protuzakonite. 

Telegram grupe postale su pravo utočište za kriminalne aktivnosti, a prema pojedinim izvorima čak se smatraju i pristupačnijom, odnosno user friendly zamjenom za dark web forume.

Neki od primjera nezakonitih aktivnosti Telegram grupa uključuju prodaju podataka dobivenih Phishing-om ili drugim prevarama, poput bankovnih podataka i lozinki računa, razmjenu zlonamjernog softvera, prodaju oružja i droga, terorističke aktivnosti te razmjena ilegalnog sadržaja poput materijala spolnog iskorištavanja djece.

Što je otkrila istraga u susjedstvu?

Članice udruge „OsnaŽene“, sa sjedištem u Srbiji, nedavno su u članku objavljenom na njihovoj web stranici otkrile rezultate svoje tromjesečne istrage ilegalnih Telegram grupa.

Članice su se uključile u nekoliko Telegram grupa poput „Klinke Balkana“, „🔞DEVOJKE BALKANA🔞“ te „Balkanske domaćice“, sve namijenjene razmjeni nedobrovoljnih snimki eksplicitnog sadržaja ili materijala spolnog iskorištavanja djece. Čest je slučaj i razmjena potajno snimljenih fotografija odraslih i maloljetnih članova obitelji, bilo eksplicitnog sadržaja, ili stavljenog u seksualizirani kontekst.

Navedeni materijal u grupama se prodaje ili slobodno razmjenjuje, prema navodima autorica članka – minimalno po cijeni od 50€.

Prema njihovim navodima, grupe broje i do 12 tisuća članova, a u njima se dnevno razmjeni preko 10 tisuća poruka.

Velik broj materijala u ovim grupama samo-generiranog je podrijetla, uslikan dobrovoljno u odnosu povjerenja, a zatim podijeljen bez pristanka osobe koja ga je poslala – često radi “osvete“ bivšeg partnera. Potičemo vas da budete oprezni prilikom ekspresije intimnosti putem interneta, pri čemu vam mogu pomoći i brojni materijali koje smo do sada objavili – poput članka „Što je sextortion i kako se zaštititi?“ te podcasta Seksting .

Samo zato što su žrtve same uslikale materijal eksplicitnog sadržaja, ne znači i da su iste krive za njegovo širenje. Žrtva nikada nije kriva za ono što joj se dogodilo, a ukoliko se nađete u ovoj situaciji zapamtite da niste sami i da je pomoć uvijek dostupna.

Što učiniti?

Ukoliko se prilikom korištenja ove aplikacije susretnete s nekom od grupa namijenjenih ilegalnim aktivnostima, važno je da osim u samoj aplikaciji, grupu prijavite i policiji. To možete učiniti i putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova – Red button.

Prethodno je nužno spremiti poveznicu na sadržaj ili grupu, a preporuča se i učiniti snimku zaslona kao dokaz.

Poveznicu možete prijaviti i putem Hotline obrasca Centra za sigurniji Internet, a za bilo koje pitanje i nedoumicu na raspolaganju vam stoje stručnjaci Centra za sigurniji Internet putem besplatne i anonimne linije dostupne na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.