Scroll Top

Beskonačno scrollanje kao epidemija sadašnjice: Što o nama govori takvo kompulzivno ponašanje? 

doomskroling nas

Je li vam se ikada dogodilo da ste uzeli mobitel da samo na kratko pregledate što ima novo na društvenim mrežama, te se to pretvorilo u dugotrajno scrollanje? U današnjem digitalnom dobu, uz veliki broj različitih društvenih mreža, vrlo je lako upasti u zamku beskonačnog scrollanja. Često vjerojatno nismo niti svjesni koliko vremena smo proveli scrollajući, a to se zna pretvoriti i u sate. Pitanje koje se ovdje postavlja je što uzrokuje ovo ponašanje? 

Društvene mreže i društveni mediji općenito svjesno su dizajnirani kako bi privukli i zadržali našu pažnju, a mi često imamo stalnu potrebu za nekakvom stimulacijom. Psiholozi ističu kako je ovo ponašanje rezultat varijabilnih sustava nagrađivanja koje koriste platforme društvenih medija. To funkcionira slično kao i automati za igre na sreću, odnosno novosti na društvenim mrežama pružaju nam različite sadržaje, od zanimljivih sadržaja do onih manje zanimljivih, te na taj način potiču našu želju za dopaminom, odnosno potiču nas da nastavimo scrollati kako bismo došli do onih sadržaja koji su nam zanimljivi. Navedeni mehanizam zapravo iskorištava našu želju za zadovoljstvom i novostima koje proizlaze iz nepredvidivih nagrada, odnosno u ovom slučaju sadržaja koji su nam zanimljivi. Još jedan od razloga zašto ljudi mogu beskonačno scrollati je i bijeg od negativnih osjećaja i bijeg od ljudi. Trenutno odvlačenje pažnje i zadovoljstvo koje nam pruža scrollanje može nam biti bijeg od stresa i dosade. Važno je naglasiti kako je to navika koja se vrlo brzo može pretvoriti i u kompulzivno ponašanje ukoliko se ne stavi pod kontrolu, a često je vrlo teško odoljeti.  

Koje su negativne strane beskonačnog scrollanja? 

  • Preopterećenost osjetila: Kod beskonačnog scrollanja neprestano smo izloženim novim informacijama i sadržajima, te to može rezultirati prekomjernom simulacijom koja može biti štetna te uzrokovati osjećaj preplavljenosti.  
  • Smanjenje brige o fizičkom zdravlju: Ukoliko trošite velike količine vremena na scrollanje, postoji mogućnost da ćete smanjiti fizičku aktivnost, što je svakako štetno za fizičko zdravlje. Osim toga, prekomjerna izloženost plavoj svjetlosti može dovesti do umora i problema s očima.  
  • Gubitak produktivnosti: Kada zapnemo u beskonačnom nizu sadržaja, možemo zaboraviti što smo uopće radili online, odnosno zašto smo otvorili društvene mreže, ali isto tako i izgubiti osjećaj za vrijeme koje smo mogli iskoristiti za produktivnije aktivnosti.  
  • Strah od propuštanja (FOMO): FOMO je sve češći fenomen koji dovodi do toga da osoba učestalo provjerava novosti na društvenim mrežama. Ukoliko se osjećate razdražljivo i tjeskobno dok mobitel nije uz vas, moguće je da i vi doživljavate FOMO. Provjerite koliko vremena provodite na društvenim mrežama, ostavite telefon sa strane dok ste u društvu, odredite si vrijeme bez ekrana te postavite ograničenja za korištenje društvenih mreža. Strah od popuštanja može djelovati negativno na vaše mentalno zdravlje.  
  • Ometanje odnosa: Beskonačno scrollanje i prekomjerna upotreba mobitela može poremetiti naše razgovore licem u lice s drugom osobom te izazvati osjećaj odvajanja i smanjiti kvalitetu odnosa. 

Preporučujemo da pročitate naš članak „Simptomi pretjeranog korištenja digitalnih tehnologija“ kako biste analizirali koristite li i vi digitalne tehnologije previše. 

Ukoliko kod sebe primijetite naviku beskonačnog scrollanja, evo kako se možete pokušati osloboditi iste: 

  • Priznajte si da imate problem i vježbajte svjesnost: Razmislite o tome koliko često scrollate i zašto to činite – identificiranje uzroka često nam može pomoći kod oslobađanja potencijalno štetne navike. Važno je priznati si ukoliko imate problem, prihvatiti ga, te vam to može pomoći odaljiti se od stanja poricanja te vas potaknuti na mijenjanje te navike.  
  • Postavite granice: Ograničite vrijeme koje provodite online, te odredite kakve informacije ćete konzumirati: Usredotočite se na razlog zbog kojeg ste uzeli mobitel, te po završetku odložite mobitel. Pokušajte pronaći konkretne aktivnosti koje ćete raditi umjesto scrollanja, na primjer čitanje knjige 30 minuta prije spavanja umjesto scrollanja po društvenim mrežama. 
  • Zapitajte se što gubite beskonačnim scrollanjem: Razmislite o svemu što propuštate radi beskonačnog scrollanja, koliko vremena u danu izgubite na isto te koje sve negativne utjecaje ono može imati. 
  • Obrišite neke od aplikacija na svojem mobitelu: Ukoliko otkrijete da određene aplikacije troše preveliku količinu vašeg vremena bez pružanja značajne koristi, možda je vrijeme da ih uklonite. To ne mora biti trajno te ih možete ponovno instalirati kada budete bolje osviješteni.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.