Scroll Top

Google predstavio Med-Gemini – može li umjetna inteligencija pridonijeti medicini? 

medini

Google i DeepMind objavili su dokument u kojem opisuju Med-Gemini, skupinu naprednih AI modela koji ciljaju aplikacije u zdravstvu. Modeli su još uvijek u fazi istraživanja, ali autori tvrde da Med-Gemini nadmašuje konkurentske modele kao što je OpenAI-jev GPT-4. 

Važna značajka Med-Geminija, ako se potvrdi u stvarnim uvjetima, jest njegova sposobnost hvatanja konteksta i temporalnosti, kao što je potencijalno razumijevanje pozadine simptoma, kao i vremena i redoslijeda njihove pojave. Med-Gemini uključuje modele Med-Gemini-2D, Med-Gemini-3D i Med-Gemini Polygenic, koji su trenirani koristeći histopatološke, dermatološke, 2D i 3D radiološke, genomske i oftalmološke podatke.  

Med-Gemini-2D bio je obučen na konvencionalnim 2D medicinskim slikama, kao što su CT presjeci i rendgenske snimke, Med-Gemini-3D  obučen je trodimenzionalnim medicinskim snimkama, a Med-Gemini-Polygenic podatcima iz područja genomike.  

Studija je otkrila da je poboljšani model Med-Gemini-2D nadmašio prethodne rezultate za generiranje izvješća uz pomoć umjetne inteligecnije za rendgenske snimke prsnog koša za 1% do 12%, pri čemu su izvješća bila “ekvivalentna ili bolja” od izvornih izvješća. 

Model je također nadmašio svoju prethodnu izvedbu u pogledu vizualnog odgovaranja na pitanja, a također se dobro pokazao u klasifikaciji rendgenske snimke prsnog koša i radiološkom vizualnom odgovaranju na pitanja.  

Med-Gemini-3D mogao je čitati 3D snimke i odgovarati na pitanja te se pokazao kao prvi jezični model koji može generirati izvješća za 3D CT skenove. Međutim, samo je 53% izvješća bilo klinički prihvatljivo. Tvrtka je priznala da su potrebna dodatna istraživanja kako bi tehnologija postigla kvalitetu izvješća stručnjaka radiologa.  

Med-Gemini-Polygenic je prvi model tvrtke koji koristi genomske podatke za predviđanje zdravstvenih ishoda, a prema rezultatima istraživanja nadmašio je očekivanja autora.  

Međutim, govoreći o ograničenjima ovog istraživanja, autori navode da je potrebno optimizirati navedene modele za različite relevantne kliničke primjene, opsežno ih evaluirati te testirati kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost u stvarnim situacijama. 

Vidljivo je da unatoč impresivnim rezultatima, pitanje učinkovitosti modela u stvarnim uvjetima još uvijek ostaje otvoreno.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.