Scroll Top

Zaštita djece od golotinje na Instagramu – u tijeku je testiranje novih značajki 

instagram-golotinja

Na društvenim mrežama, koje nam nude brojne zabavne i korisne sadržaje, uvijek postoje i određene opasnosti poput sextortion-a, odnosno iznude ili ucjene na temelju seksualnog sadržaja, kao i opasnost od zloupotrebe intimnih slika. U pokušaju zaštite mladih osoba od navedenih opasnosti, Instagram testira nove značajke kako bi potencijalnim prevarantima otežali mogućnost da pronađu i stupe u komunikaciju s tinejdžerima.  

Testiraju i nove načine kako bi ljudima pomogli prepoznati potencijalne ucjene ili iznude na temelju seksualnog sadržaja, ali i kako bi ih potaknuli na prijavljivanje i osnažili da odbiju sve za što se ne osjećaju ugodno napraviti. U cilju prekidanja kriminalnih aktivnosti na internetu, počeli su drugim tehnološkim tvrtkama putem Lantern-a dijeliti sve više signala koji upućuju na sextortion.  

Za mlade osobe imaju strože postavke poruka kako oni ne bi mogli komunicirati s osobama s kojima nisu povezani, nude posebnu opciju za prijavu poruka s prijetnjom za dijeljenje privatnih slika, te prikazuju obavijesti osobama koje su u kontaktu s računima koji su potencijalni prevaranti. Osim toga, podržali su i Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu djecu u razvoju platforme „Take it down“, koja je namijenjena sprječavanju dijeljenja intimnih slika mladih putem interneta.  

U tijeku je i testiranje nove značajke u Instagram privatnim porukama koja zamagljuje slike koje sadržavaju golotinju i potiče ljude na razmišljanje žele li uistinu nekom slati svoje intimne slike. Zaštita od golotinje bi trebala biti automatski uključena prema zadanim postavkama za tinejdžere mlađe od 18 godina. Kada je uključena, osobe koje šalju intimne slike će dobiti poruku koja će ih obavijestiti da budu oprezni prilikom slanja osjetljivih fotografija i kako te fotografije mogu povući ukoliko im se promijeni mišljenje.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.