Scroll Top

Gleda li vaše dijete sadržaj koji je stvorila umjetna inteligencija? Evo kako to možete saznati

ai-kalai

YouTube je jedna od najdugovječnijih internetskih aplikacija čije korisnike, posredno i neposredno, čine i najmlađa djeca. YouTube je odavno prepoznao prisustvo djece na svojoj platformi, s brojnim promjenama glede monetizacije sadržaja neprimjerenog za djecu, kao i uspostavljanja posebne platforme YouTube Kids. Različite promjene dovele su do toga da je danas, najisplativiji oblik zarade na ovoj platformi upravo kreiranje videozapisa namijenjenih djeci.

Sve to može nam dokazati samo jedan pogled na najpreplaćenije Youtube kanale. U prvih pet nalazi se Cocomelon, kanal namijenjen kreiranju pjesama za djecu, koji broji 173 milijuna pretplatnika te čija mjesečna zarada po nekim procjenama doseže i do 7,2 milijuna dolara.

Proširimo li popis na top deset najpreplaćenijih kanala, primijetit ćemo prisustvo još jednog, puno strašnijeg trenda – djece influencera, odnosno kidfluensera. Kidfluenser kanali, osim što predstavljaju vid iskorištavanja djece za rad te kršenja njihove privatnosti, obično proizvode sadržaj bez edukativnog značaja, namijenjen isključivo pridobivanju pažnje djece intenzivnim bojama, zvukovima, igračkama te neobičnim temama. U spomenutih top deset kanala, kidfluenseri čine njih tri, od kojih najpopularniji – Kids Diana Show, broji 891.45 milijuna pregleda mjesečno.

Međutim, razvojem tehnologije sadržaj namijenjen djeci dobio je još jednu rizičnu dimenziju –  brza zarada umjetnom inteligencijom.

Velika zarada, malo truda – koliko štete?

Upišete li u YouTube tražilicu kombinaciju riječi „AI“ te „kids“, bit ćete obasuti videozapisima u kojima kreatori uče svoje gledatelje kako iskoristiti umjetnu inteligenciju za stvaranje sadržaja namijenjenih djeci, od pisanja samog scenarija, pjesme, korištenja umjetnog glasa, kreiranja vizuala i animacije, ukratko – svakog aspekta kreacije videozapisa. Ton tih videozapisa usmjeren je naravno, na brzu i efikasnu zaradu bez ulaganja truda.

Iskorištavajući nepažnju roditelja, brojni kreatori na ovoj platformi tako se koriste umjetnom inteligencijom kako bi proizveli videozapis namijenjen djeci, a koji na prvi pogled djeluje kao još jedna od edukativnih brojalica po uzoru na spomenuti Cocomelon. Problem kod ovih videozapisa je u njihovom sadržaju, koji obzirom na ograničenja umjetne inteligencije nudi nepovezan sadržaj i interakcije, pogrešne informacije te zbunjujuće vizuale.

Primjer AI generiranog videozapisa za djecu – https://www.youtube.com/watch?v=9u37pg47Ft8

Jedan od primjera je kanal Bubba Pig – Kids Songs & Nursery Rhymes, koji broji 103 tisuća pratitelja.

U videozapisu pod nazivom Funny Drawing Pencils Song 🌈, čiji je naizgled cilj naučiti gledatelje razlikovanje boja, osim što sadrži AI generiranu pjesmu s pogrešnom gramatikom, možete primijetiti kako također nudi i pogrešne nazive boja – primjerice, dok je na ekranu prikazana ružičasta boja, pjesma i tekst videozapisa govore o narančastoj i žutoj boji.

Jedan od primjera kojeg je zaista teško opisati riječima je kanal Brain Nursey Egg TV, koji na sreću nema toliku količinu pratitelja i pregleda kao prethodni primjer, ali zato nudi u potpunosti nejasan vizualni i zvukovni sadržaj koji je možda bliži noćnoj mori nego li sadržaju kojeg najavljuju naslovima videa. Uvjerite se sami i pogledajte kako izgleda njihov video pod bezazlenim nazivom Baby Shark Dance | Funny Nursery Rhymes | Baby You.

Kao i uvijek, potičemo vas da ostanete uključeni u online živote svoje djece, što podrazumijeva pažljivo biranje i pregledavanje sadržaja – koliko god se on na prvu činio edukativnim i bezazlenim.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.