Scroll Top

Efikasno ograničavanje vremena provedenog za ekranom: Što omogućuje mjerač vremena roditeljima, a što djeci?

vizuaolni tajmer nasl

Razmislite o idućoj situaciji: s djetetom ste dogovorili pravilo – tablet, računalo ili mobitel smije se koristiti 20 minuta. Nakon 20 minuta, dijete još uvijek koristi svoj uređaj, a na vašu izjavu da je vrijeme isteklo suprotstavlja se govoreći “ali prošlo je samo 10 minuta”. Jedino zajedničko što u tom trenutku dijelite s djetetom jest frustracija i ljutnja.

Je li vam se ikada dogodilo nešto slično? Moguće je da ćete se osjećati ljuto jer mislite da vas dijete s namjerom laže i pokušava prevariti – no to ne mora biti istina. Prvenstveno, razumijevanje koncepta vremena izraženog u brojkama nije urođena vještina, već vještina koju učimo i razvijamo tijekom djetinjstva.

Također, mlađa djeca, kao i starija djeca s autizmom ili ADHD-om, mogu imati poteškoće s razumijevanjem protoka vremena – fenomen koji zovemo time blindness, odnosno sljepoća na vrijeme.

Je li vam se ikada dogodilo da se zadubite u neku dobru knjigu ili seriju i ne primijetite koliko je zaista vremena prošlo? Ako promislite i o vlastitom iskustvu, shvatit ćete da se radi o poteškoći s kojom se zapravo možemo susresti svi.

Apstraktnost vremena i poteškoće s razumijevanjem protoka istog mogu nam predstavljati izazove pri uspostavljanju pravila, odnosno vremenskih ograničenja za korištenje tehnologije. Ako se koristite nekim aplikacijama roditeljske kontrole, vjerojatno ste se susreli s automatskim gašenjem ekrana ili aplikacija nakon protoka dopuštenog vremena, kao metodom kojom se osigurava pridržavanje pravila.

Ukoliko se navedenim aplikacijama ne koristite ili vam je potrebna dodatna pomoć za ublažavanje frustracije i bolje razumijevanje protoka vremena, preporučujemo vam korištenje vizualnih tajmera, odnosno mjerača vremena.

O čemu se radi?

Vizualni mjerači vremena su alati za upravljanje vremenom koji vizualnim putem prikazuju protok vremena. Mogu biti digitalni ili fizički i dolaze u različitim veličinama i bojama, a rade na način da prikazuju preostalo vrijeme za aktivnost ili zadatak.

Primjer vizualnog mjerača vremena –  (online-stopwatch.com)

Za razliku od analognih ili pješčanih satova, vizualni mjerači vremena ne zahtijevaju vještine čitanja ili brojanja (u većini slučajeva), što ih čini idealnim alatima za osobe svih dobi i sposobnosti.

Umjesto apstraktnog koncepta “20 minuta”, vizualni mjerači djeci pokazuju konkretnu vizualnu reprezentaciju tog vremenskog perioda.

Gledanje otkucavanja vremena na mjeraču može pomoći u smanjenju anksioznosti te pružiti osjećaj strukture i predvidivosti. U mnogim slučajevima, vizualni mjerači vremena također mogu smanjiti impulzivno ponašanje, stvarajući osjećaj odgovornosti.

Digitalne verzije vizualnih mjerača u velikoj su mjeri dostupne besplatno, u verziji web stranica, ali i kao posebne aplikacije, kao što je Mouse timer za Android ili IOS.

Osim što mogu pomoći glede pridržavanja vremenskim ograničenjima te boljem razumijevanju istih, vizualni mjerači mogu se koristiti kod bilo koje druge aktivnosti – čime mogu dugoročno doprinijeti razvoju vještine upravljanja vremenom.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.