Scroll Top

Strah i trepet među zloglasnim softverima: Kako izgleda ransomware napad?

ransomware-naslovan

Ransomware predstavlja posebnu vrstu zlonamjernog softvera koji od svojih žrtava iznuđuje novčanu otkupninu na način da im prijeti kako će im zabraniti pristup njihovim bitnim osobnim podatcima, kako će obrisati ili javno objaviti njihove osobne podatke. On je ujedno i jedan od najštetnijih oblika zlonamjernih softver. Ransomware se može proširiti cijelom računalnom mrežom i zahvatiti svu tehnologiju koja je spojena na istu mrežu.

Hakeri uglavnom biraju one žrtve za koje im se čini da bi mogle biti spremne platiti otkupninu kako bi povratile svoje podatke, a to su najčešće vladine agencije, korporacije, škole i fakulteti, medicinske ustanove i bolnice. S ransomware napadom uistinu je teško boriti se te posljedice napada mogu biti značajne, osobito za tvrtke.

Kako se najčešće postaje žrtvom ransomware napada?

Žrtvom napada ransomware najčešće se postaje ukoliko žrtva primi e-poruku od nepoznate ili poznate osobe koja sadrži privitak koji naizgled može izgledati bezopasno, no zapravo predstavlja virus koji zarazi vaše računalo kada ga preuzmete.

Vrste ransomware napada:

  • Ransomware programi koji ne šifriraju podatke– Oni blokiraju cijelo računalo te prijetnjama žele natjerati žrtvu na plaćanje otkupnine. Te poruke izgledaju vrlo uvjerljivo te pokazuju koliko novaca je potrebno uplatiti kako biste vratili kontrolu nad računalom. Ova vrsta zapravo ne cilja na pojedinačne datoteke nego na vaš operativni sistem, stoga je mala vjerojatnost da će vaši podatci biti izbrisani ili uništeni.
  • Ransomware programi koji šifriraju podatke – Oni šifriraju važne podatke, no ne blokiraju funkcije računala. U slučaju ovoga napada i dalje možete vidjeti svoje datoteke, no ne možete ih otvarati te je za njih specifično da uključuju odbrojavanje vremena kako bi se izvršio pritisak na žrtve. Nakon odbrojavanja prijete brisanjem svih vaših podataka.
  • Doxware – Napadači prijete kako će objaviti vaše podatke ukoliko ne platite otkupninu. Najčešće ciljaju organizacije koje rade sa izuzetno osjetljivim informacijama.

Kako se zaštititi od ransomware napada?

  • Izbjegavajte web stranice koje su nepouzdane i sumnjive.
  • Nikada nemojte preuzimati privitke koji su vam poslani putem e-poruka iz neprovjerenih izvora.
  • Preuzimajte aplikacije samo iz službenih trgovina.
  • Redovno radite sigurnosne kopije važnih podataka. Možete napraviti sigurnosne kopije na Cloud-u ili spremiti podatke na tvrdi disk ili USB koji nije povezan s vašim računalom.
  • Instalirajte antivirusni program koji ima zaštitu od ransomwarea.
  • Redovito ažurirajte svoj antivirusni program (ukoliko program koji koristite nema automatsko ažuriranje).

Uspon generativne umjetne inteligencije mogao bi dovesti i do naprednijih phishing kampanja i ransomware iskorištavanja. Nakon ransomware napada može biti uistinu teško povratiti ukradene datoteke i podatke ili pristup računalu, stoga je najbolje što možete učiniti slijediti ranije navedene korake kako biste se pokušali zaštititi.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.

Izvori:

https://www.techtarget.com/searchsecurity/feature/Ransomware-trends-statistics-and-facts

https://hr.safetydetectives.com/blog/sto-je-ransomware-kako-sprijeciti-napade

https://ventex.hr/hr/novosti/znate-li-sto-je-ransomware

https://www.websiterating.com/bs/online-security/what-is-ransomware-protection