Scroll Top

Novi opasan trend o izgladnjivanju se širi društvenim mrežama

starvemaxxing-nasl

Prekomjerno davanje važnosti fizičkom izgledu mladih na društvenim mrežama nije nam nepoznanica. Već neko vrijeme, mladi se okreću pojedinim kreatorima i zajednicama na internetu kako bi dobili savjete za poboljšanje svog izgleda – nešto što danas zovemo „Looksmaxxing“.

Ovo neobično ime naslanja se na fenomen iz video igara. Kako objašnjava jedan od kreatora u ovoj domeni „”To je kao da napravite lika u video igrici i pokušavate iskoristiti što više bodova možete za podizanje statistike za izgled“.

Iako samo ime dolazi iz područja gaminga, ono s njim zapravo nije povezano.

Radi se o različitim taktikama kojima se mladi, a i odrasli, koriste kako bi postigli takozvani savršen izgled. Taktike mogu sezati od onoga što zovu „softmaxxing“, a to je briga o higijeni, pravilna prehrana, tjelovježba i slično, do onoga što nazivaju „hardmaxxing“, a koji se odnosi na puno veći i opasniji angažman u tom pogledu.

Prisutan u raznim domenama interneta

Društvene mreže poput TikTok-a prema nekim izvorima ne sadržavaju toliku količinu opasnih Looksmaxxing savjeta koliko forumi, već ih se dotiču kroz šale ili kroz sarkastičan ton. Međutim važno je naglasiti opasnost društvenih mreža u ovome području, budući da ipak mogu usmjeriti svoje korisnike na nezdrav stav o fizičkom izgledu te nekritično preuzimanje savjeta.

Strane vijesti su krajem prethodne godine bile pune govora o Bonesmashing-u, opasnoj taktici koja je proizašla iz „hardmaxxing“ kulture, a koja se odnosila na razbijanje kosti lica kako bi se postigao izgled “savršene“ istaknute čeljusti. Iako radilo o šali koja se proširila s foruma na društvene mreže, znamo da postoje korisnici interneta koji ju kao takvu neće vidjeti ili razumjeti, ponajprije djeca.

Što se događa u looksmaxxing zajednicama?

Jedan je od novih trendova u Looksmaxxing zajednicama, nažalost, izgladnjivanje. Korisnici foruma i društvenih mreža ovaj trend nazivaju Starvemaxxing.

Ne sumnjamo da i sami možete pretpostaviti koliko je ovaj trend opasan za one koji mu podlegnu.

Na web forumu Reddit, naišli smo na jednu od zajednica u kojem korisnici razmjenjuju savjete za poboljšanje izgleda, ali i ocjenjuju jedni druge. Uočili smo kako brojni korisnici preporučuju izgladnjivanje jedni drugima, a isto tako traže i savjete o tome.

Ovo su samo neke od zabrinjavajućih objava i komentara na koje smo naišli, prevedene na hrvatski:

„Trebam trenera za starvemaxxing. Trebam nekoga da me posramljuje i da mi govori da prestanem biti masno smeće “

„Imam BMI (indeks tjelesne mase) 17, želim biti na smrtonosnoj razini anoreksije“

„Idem što je moguće niže, i puno postim. Rekao bih da najviše jedem oko 300-500 kalorija dnevno, ali to je SAMO u danima kada mi je metabolizam dobra i nastojim jesti uglavnom začinjenu hranu.“

Zašto je ovaj trend opasan i kome se možete javiti?

Poremećaji hranjenja izrazito su opasni i mogu dovesti do smrtonosnih posljedica. Zajednice na internetu koje promoviraju izgladnjivanje postoje već dugo godina, no ono što je nekoć postojalo na blogovima i forumima koje se izričito moralo tražiti, danas je dostupno djeci i mladima na stranicama i aplikacijama koje koriste svakodnevno.

Potičemo vas da budete uključeni u online aktivnosti vaše djece. Centar za sigurniji Internet vam na svojim web stranicama nudi brojne savjete i smjernice za postupanje, kao što su smjernice za postupanje u slučaju online izazova. Po pitanju poremećaja hranjenja, važno je pravovremeno potražiti pomoć i podršku. U Hrvatskoj postoje i ustanove te udruge specijalizirane za ovo pitanje, poput Centra za poremećaje hranjenja BEA te Dnevna bolnica za poremećaje prehrane H(RANA) u sklopu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu.

Kao i uvijek, stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.