Scroll Top

Neuralink objavio video prvog čovjeka koji koristi implant mozga za upravljanje računalom

neuralink-nasl

Neuralink, tvrtka Elona Muska, objavila je video koji navodno prikazuje prvog čovjeka koji koristi Neuralinkov implant mozga za upravljanje računalom pokazivačem miša i igranje šaha.

Muškarac na videu, 29-godišnji Noland Arbaugh, rekao je da je prije osam godina ozlijeđen u nesreći pri ronjenju koja ga je paralizirala ispod ramena. Arbaugh opisuje korištenje Neuralink implantata kao korištenje sile (force) iz franšize Zvjezdanih ratova, što mu omogućava da “samo gleda negdje na ekranu” i pomiče pokazivač miša tamo gdje želi.

Ovaj video označava prvi put da je Neuralink implant koristio čovjek, nakon što je Musk u siječnju objavio da se prvi sudionik pokusa “dobro oporavlja” nakon što mu je ugrađena tehnologija. To se događa nešto manje od tri godine nakon što je tvrtka objavila video koji je pokazao majmuna kako kontrolira pokazivač miša na ekranu za igranje Pong-a pomoću ove tehnologije.

Razni ljudi su upozorili na pristup testiranju životinja i sigurnost uređaja ove tvrtke, pogotovo kada je više od desetak zaposlenih Neuralinka reklo za Reuters da je Neuralink žurio i pogrešno obavljao operacije na životinjama kako bi se brže prešlo na testiranje na ljudima. Članovi američkog Kongresa zatražili su od federalnih agencija da ispitaju tvrtku zbog studija na životinjama.

Brojni kritičari sumnjaju i u pouzdanost ovog videa, a radi li se o pretjerivanju, lažima ili stvarnom iskoraku u asistivnoj tehnologiji, samo će nam vrijeme pokazati.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.