Scroll Top

Sudjelovali smo na „Fighting Misinformation Online: Elections 2024“ u Bruxellesu

bruxelles nasl

Centar za sigurniji Internet Hrvatska predvođen predstavnicom mladih Larom Ivačić, sudjelovao je uživo na događaju „Fighting Misinformation Online: Elections 2024“ u organizaciji Googla, YouTuba i partnera European University Institute te Calouste Gulbenkian Foundation.

Događaj se održao u hibridnom formatu u Bruxellesu, Belgiji i online u četvrtak, 21. ožujka 2024. godine, na temu borbe protiv misinformacija u online svijetu s naglaskom na izbornu godinu.

Oko 440 milijuna građana će glasati na ovogodišnjim Europskim parlamentarnim izborima, a širenje misinformacija je danas brže i povoljnije nego ikada. Ovi su izbori zanimljivi i po tome što je u nekim zemljama smanjena donja dobna granica za glasanje. Belgija, Njemačka, Malta i Austrija su spustile donju dobnu granicu za glasanje na Europskim izborima na 16 godina, a Grčka na 17 godina. Kako približiti temu izbora mladima, osigurati im alate za provjeru činjenica na internetu, ali istovremeno osigurati i slobodu govora – neke su od tema kojima smo se bavili kroz radionice i plenarna predavanja u bogatom programu od gotovo 9 sati.

Fact checkeri (sustavi provjere točnosti informacija) igraju važnu ulogu u naporima za podržavanjem kvalitetnih i točnih informacija. Na događaju je objavljena je donacija od 1,5 milijuna eura namijenjena za European Fact-Checking Standards Network (EFCSN), novoosnovanu udrugu koja predstavlja europske organizacije za provjeru činjenica. Predstavljena je Elections24Check koalicija od preko 40 novinskih i organizacija za provjeru činjenica koja radi na provjeri činjenica vezanih uz Europske parlamentarne izbore. Imali smo priliku slušati o alatima koje Google i YouTube koriste kako bi suzbili misinformacije na svojim platformama – proizvodima, programima i partnerstvima kroz koja to postižu, trendovima u području širenja disinformacija ali i načinima kako zaštiti svoje račune i općenito našoj ulozi u širenju informacija na internetu.

Hrvatska predstavnica mladih Centra za sigurniji Internet, osamnaestogodišnja Lara Ivačić, učenica je Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Jedina je predstavnica mladih iz Hrvatske koja je imala priliku sudjelovati na ovome događaju. Lara se pripremala za sudjelovanje na događaju kroz sastanke s mladima iz Hrvatske, a zanimljivo je spomenuti da kao mlada osoba i sama ove godine prvi put ima priliku glasovati. Na panelu s mladima imala je priliku odgovoriti na pitanje kako mlade zainteresirati za izlazak na izbore. Događaju se pridružila i predstavnica Centra za sigurniji Internet Hrvatska, Martina Nikolić, mag. psych., stručni suradnik – psiholog i koordinatorica aktivnosti s mladima Centra za sigurniji Internet.

Za odrasle koji se bave participacijom mladih na izborima, bitno je ne forsirati mlade da glasaju, i pogotovo ih ne kriviti ako ne glasaju. Najbolje je pronaći način na koji izbori neće zvučati kao nešto dosadno ili obveza, nego dobar ili možda čak i zabavan način na koji mladi mogu izraziti svoje osjećaje i mišljenja“ izjavila je Lara Ivačić povodom sudjelovanja na ovome događaju.