Scroll Top

Digitalni alat u ulozi prevencije – kako približiti mladima važnost očuvanja spolnog zdravlja?

csi-vijest-nasl

Iako se često koncept zdravlja percipira kao jednostavno odsustvo bolesti, istina je da on obuhvaća mnogo više. Zdravlje obuhvaća tjelesno, emocionalno, mentalno i društveno blagostanje, posebno kada je riječ o seksualnosti – bez rizika, prisile, diskriminacije ili nasilja. Edukacija i informiranje o spolnom zdravlju su ključni faktori za smanjenje brojnih opasnosti vezanih uz seksualnost, uključujući seksualno nasilje, iskorištavanje i zlostavljanje. Svjesnost o ovim temama oprema mlade ljudi sa znanjem, vještinama, stavovima i vrijednostima potrebnim za zaštitu vlastitog zdravlja, izgradnju odnosa temeljenih na poštovanju, donošenje odgovornih odluka i razumijevanje te zaštitu prava drugih – kako u stvarnom životu, tako i na internetu.

Centar za sigurniji internet prepoznaje preventivnu ulogu obrazovanja o spolnom zdravlju te stoga želi podijeliti informacije o alatima i resursima koji mogu pomoći mladima u ovom području. U nastavku pročitajte više o jednom digitalnom alatu koji je posebno koristan u ovom kontekstu.

APLIKACIJA ZA SPOLNO ZDRAVLJE UDRUGE HUHIV I HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Besplatna aplikacija “Spolno zdravlje” napravljena je od strane Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Namijenjena je adolescentima, mladima i odraslima te na jednostavan i pregledan način pruža važne informacije za očuvanje spolnog zdravlja.

Značajke aplikacije dostupne su i u formatu web stranice spolnozdravlje.hr.

Kao što je navedeno u njenom opisu, aplikacija je izrađena “u informativne i obrazovne svrhe, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.”.

Obzirom na navedenu svrhu aplikacije, ona nikako ne predstavlja zamjenu za profesionalne zdravstvene usluge, međutim, služi nam kao dobar primjer digitalnog alata za informiranje o rizičnim spolnim aktivnostima te važnosti očuvanja reproduktivnog i spolnog zdravlja.

NEKE OD ZNAČAJKI APLIKACIJE

Kalkulator rizika – interaktivni alat koji omogućava procjenu rizika od zaraze HIV-om ili drugim spolno prenosivim bolestima (SPB) na temelju životnog stila (12 pitanja) ili konkretne situacije (8 pitanja), uključujući preporuke za zaštitu zdravlja i testiranje.

Kviz znanja – provjera znanja o spolnom zdravlju. Kviz znanja može se odigrati u nekoliko kategorija:

  • HIV/AIDS
  • HIV/AIDS, SPB i spolno zdravlje
  • Abeceda spolnog zdravlja
  • Znanje i odgovorno spolno ponašanje
  • Spolno prenosive infekcije
  • Kontracepcija i spolno zdravlje

Tražilica usluga –  Izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj. Tražilica obuhvaća usluge: testiranja, savjetovanja, liječničkih pregleda, tečajeva, liječenja te psihosocijalne pomoći i podrške.  

Baze znanja – na temu „Spolno zdravlje“ (o spolnim organima, spolnosti, menstruacijskom ciklusu, odgovornom spolnom ponašanju…), „Kako se zaštititi“ (o zaštiti spolnog zdravlja, ABC prevenciji, higijena, savjeti za sigurniji spolni odnos…) i „Spolno prenosive bolesti“ (o najčešćim spolno prenosivim bolestima (SPB), što su, kako se prenose, koji su simptomi…).

Ako želite saznati više o aplikaciji spolno zdravlje te svim njezinim značajkama, to možete učiniti putem sljedećeg linka.

Aplikacija sadrži ilustracije seksualnog sadržaja, stoga nije primjerena za sve dobne skupine. Ističemo kako je o ovim pitanjima važno i educirati djecu. Za mlađe dobne skupine, teme razgovora koje mogu biti korisne su: učenje o vlastitom tijelu, prepoznavanje svojih osjećaja i emocija, postojanje različitih vrsta odnosa, donošenje odluka, osnovna načela pristanka i suglasja ili što učiniti ako dođe do nasilja, maltretiranja ili zlostavljanja. Na web stranici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu možete pronaći više korisnog materijala na ovu temu, poput letka za djecu- Pravila donjeg rublja.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.