Scroll Top

Pridružite se izazovu na platformi Čini pravu stvar i podržite rad Centra za sigurniji internet!

chps naslovna

Sigurnost djece i mladih u digitalnom svijetu gorući je problem današnjeg interneta. Uzmimo u obzir da svaki peti srednjoškolac kroz godinu dana ili pretrpio ili svjedočio seksualnom uznemiravanju na internetu, a 10% njih šalje vlastite seksualne sadržaje drugima, često pod pritiskom druge osobe ili zbog prijetnji. 

To nam govore rezultati deShame istraživanja koje je 2021. godine proveo Centar za sigurniji internet (CSI). Danas možete podržati rad Centra za sigurniji interne koji preventivno djeluje na području sigurnosti djece i mladih na internetu. 

Izazov na platformi Čini pravu stvar

Na platformi Čini pravu stvar powered by A1 Hrvatska pokrenut je izazov kojim prikupljamo ukupno 40.000 € za rad mobilnog tima Centra za sigurniji internet. Tome se možete priključiti i vi! Doniranjem iznosa po vlastitoj volji podržavate mobilne timove našeg Centra koje čine posebno educirani stručnjaci poput psihologa i socijalnih radnika. 

Njihov zadatak je odlazak u različite dijelove Hrvatske kako bi pružili pomoć svakom djetetu koje se suočava s bilo kojim oblikom zlostavljanja u online okruženju te educiranjem obitelji i okoline o opasnostima na internetu. 

Više o izazovu saznajte na web stranicama platforme Čini pravu stvar!

Kako djeluje mobilni tim?

Mobilni tim CSI-ja čine posebno educirani stručnjaci poput psihologa i socijalnih radnika, a njihova uloga je putovati Hrvatskom i pružati svoju pomoć, znanje i ekspertizu djeci, mladima, njihovim roditeljima i stručnjacima u školama. Ako donirate sredstva, mobilnom timu omogućit ćete sljedeće:

– da pruža pomoć žrtvama cyberbullyinga: Tim pruža emocionalnu podršku i savjetovanje žrtvama cyberbullyinga, pomažući im da prevladaju traume, razviju strategije suočavanja s nasiljem te povrate osjećaj sigurnosti na internetu.

– da educira o digitalnoj dobrobiti: Mobilni tim redovito organizira edukativne radionice, predavanja i grupne susrete s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti na internetu, promicanju pozitivnog ponašanja online te razvijanju vještina za prevenciju rizika.

– da daje podršku obiteljima: Mobilni tim pruža podršku i savjetovanje roditeljima i skrbnicima žrtava cyberbullyinga, pomažući im u razumijevanju problema, pružanju podrške svojoj djeci te razvijanju strategija za sigurno korištenje interneta.

– da educira stručne suradnike u školama: Mobilni tim surađuje s obrazovnim institucijama kako bi educirao nastavnike, pedagoge i druge stručne suradnike o najnovijim trendovima i pristupima u zaštiti djece i mladih na internetu, omogućujući im da prenesu to znanje na svoje učenike i kolege.

– da aktivno prati i istražuje: Tim neprestano prati i istražuje nove trendove, tehnologije i rizike vezane uz sigurnost djece na internetu kako bi prilagodio svoje metode rada i intervencije prema aktualnim potrebama i izazovima.

– da surađuje s drugim institucijama: Mobilni tim uspostavlja suradnju s drugim institucijama, uključujući škole, socijalne službe, policiju i organizacije civilnog društva, radi zajedničkog djelovanja u zaštiti djece i mladih na internetu.

Centar za sigurniji internet uz A1 Hrvatska teži stvaranju sigurnom online svijetu za djecu i mlade. Pridružite nam se u toj misiji i donirajte putem platforme Čini pravu stvar!