Scroll Top

Aplikacije za tajno dopisivanje

tajna-nasl

Kako u digitalnome svijetu postoje brojni rizici i opasnosti, osobito za djecu i mlade, od velike je važnosti da roditelji budu upoznati s time što njihova djeca rade online. Ukoliko roditelji nemaju razvijenu digitalnu pismenost, ovaj zadatak može im biti osobito izazovan. Neki roditelji koji i imaju razvijenu digitalnu pismenost možda nisu svjesni toga da postoje i određene aplikacije za tajno dopisivanje koje djeca i mladi koriste, što im može posebno otežati praćenje online aktivnosti svoje djece. Važno je podići svijest roditeljima o postojanju ovakvih aplikacija te ih poticati da iznova istražuju novosti u digitalnom svijetu u kojemu živimo kako bi mogli zaštititi svoju djecu.

Zašto ljudi koriste aplikacije za tajno dopisivanje?

Glavni razlog za korištenje aplikacija za tajno dopisivanje jest privatnost koju nam one pružaju. Ukoliko se u obitelji određeni uređaj dijeli među braćom, sestrama i roditeljima, privatnost izostaje te se djeca mogu okrenuti aplikacijama za tajno dopisivanje. Ponekad razlog za korištenje aplikacija za tajno dopisivanje može biti i taj što sa različitim ljudima ponekad možemo ili želimo razgovarati na različite načine. U razgovorima s obitelji ili kolegama s posla ćemo možda izbjegavati korištenje slenga, dok nam je pred prijateljima možda ugodnije pokazati i svoju opušteniju osobnost, te u tim situacijama također možemo koristiti aplikacije za tajno dopisivanje kako bismo sačuvali privatnost. Naravno, neke osobe ove aplikacije mogu koristiti i za nelegalne aktivnosti i kaznena djela. Važno je naglasiti koliko opasno može biti korištenje aplikacija za tajno dopisivanje ukoliko se dopisujemo s nepoznatom osobom, kada postoji vjerojatnost za zlostavljanje i dijeljenje neprimjerenih sadržaja, a može biti teško dokazati da se isto dogodilo.

Primjeri platformi kod kojih je moguće tajno dopisivanje koje se trenutno popularne:

  • Discord: Platforma za komunikaciju koja je najpopularnija u svijetu videoigara sadrži razne servere kojima se korisnici mogu pridružiti, od kojih su neki otvoreni za javnost, a neki privatni. Ukoliko vaše dijete koristi ovu platformu isključivo za komunikaciju s prijateljima ili obitelji, rizik je minimalan, no važno je znati da se djeca lako mogu naći u razgovoru s nepoznatom osobom te biti u riziku od zlostavljanja ili izloženosti neprimjerenim sadržajima. To može biti posebno opasno kada se radi o privatnim razgovorima.
  • Google Docs: Google Docs omogućuje međusobno dijeljenje dokumenata, te vjerojatno ne biste niti pomislili da bi djeca i/ili odrasli mogli koristiti ovu platformu za tajno dopisivanje. Korištenjem navedene platforme moguće je u dokumentu napisati određene poruke, te ih kasnije izbrisati. 
  • Snapchat: Jedna od najpopularnijih aplikacija među djecom je upravo Snapchat. Navedena platforma može predstavljati veliki izazov roditeljima kod roditeljske kontrole jer poruke koje su poslane na Snapchat-u, nakon što ih primatelj primi i pogleda, brišu se s primateljevog telefona i Snapchat poslužitelja. Djeca se mogu osjećati slobodnije dijeliti neprimjerene sadržaje zbog toga što poruke „nestaju“, no važno je naglasiti kako se sav sadržaj na platformi zapravo može spremiti i distribuirati. Zlonamjerni pojedinci također se mogu osjećati slobodnije i upustiti se u elektroničko nasilje zbog osjećaja anonimnosti.
  • Messenger – Secret conversation: Aplikacija Messenger nudi mogućnost odlaska u tajni razgovor, u kojemu se poruke ne pohranjuju u povijesti te je moguće postaviti vremensko ograničenje za uništavanje poslanih poruka.
  • Telegram: Ovo je još jedna od aplikacija kod koje je moguće tajno dopisivanje. Kada korisnici obrišu poruke poslane na ovoj aplikaciji, osoba s druge strane razgovora dobija nalog da i ona obriše poruke, a moguće je i uključiti opciju da se sve poruke unište nakon određenog vremena.

Iako nam aplikacije za tajne razgovore nekada mogu biti uistinu korisne, važno je da roditelji razumiju potencijalne rizike. Djeca i mladi zbog osjećaja privatnosti mogu dijeliti svoje privatne slike ili videozapise putem tajnih razgovora, no osoba s druge strane može napraviti snimku zaslona i sačuvati, ali kasnije i podijeliti sadržaje s javnosti. Zlonamjerni pojedinci mogu biti hrabriji kod vršenja elektroničkog nasilja putem tajnih razgovora, te djeca i mladi mogu biti žrtve ucjenjivanja. Važno je da roditelji budu upoznati s time da postoje aplikacije za tajno dopisivanje, te ukoliko primijete da njihova djeca koriste iste, važno je razgovarati s djecom te ih upoznati s mogućim opasnostima, ali i saznati u koju svrhu oni koriste navedene aplikacije. 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.