Scroll Top

U Floridi zabranjuju društvene mreže adolescentima: dojmovi mladih i roditelja

florida nasl

Društvene mreže postale su gotovo sveprisutne među mladima. Rezultati istraživanja pokazuju da gotovo 95% mladih u dobi od 13 do 17 godina koristi neku od platformi društvenih mreža, a više od trećine kaže da ih koristi “gotovo stalno”. Neka istraživanja pokazuju da korištenje društvenim mreža može biti rizično i štetno za mentalno zdravlje i dobrobit djece i adolescenata.

Sredinom siječnja 2024. godine u Floridi (Sjedinjene Američke Države) predložen zakon kojim bi se zabranilo maloljetnicima ispod 16 godina kreiranje računa na društvenim mrežama te zahtijevalo od platformi da izbrišu postojeće račune koji ne udovoljavaju dobnim uvjetima. Zabrana bi se odnosila na sve što “koristi zarazne, štetne ili varljive značajke dizajna ili bilo koje druge značajke koje su osmišljene da kod vlasnika računa izazovu prekomjernu ili kompulzivnu potrebu za korištenjem ili sudjelovanjem u platformi društvene mreže”.

U nastavku slijede neki komentari mladih i njihovih roditelja na ovaj prijedlog zakona:

  • “Ne slažem se s ovim, ali društvene mreže stvaraju toliko problema. Moja mlađa sestra otprilike je u dobi u kojoj su mobiteli/društveni mediji bili lako dostupni od osnovne škole. Mogu samo zamisliti koliko je gore postalo s “iPad djecom”. Na početku srednje škole bila je na hitnoj nakon što je popila hrpu tableta. Bila je to kriza mentalnog zdravlja koju su pokrenule društvene mreže. Sama je to potvrdila i imala je obvezno bolničko praćenje 48 sati ili tako nešto. Liječnici/savjetnici (i očito moja mama) nisu vidjeli problem s vraćanjem mobitela njoj dok je još bila u bolnici. U Floridi, naravno.”
  • “Osjećam da bi trebalo imati barem 18 godina za pristup društvenim mrežama. Nisam siguran kako to provesti osim uključiti tehnološke tvrtke tako da vlada ne mora biti ta koja donosi zakone o tome jer bih radije da to nije slučaj, ali to je ozbiljan problem i drago mi je što razgovaramo o tome.”
  • “Gazi prava roditelja, proširuje državnu moć in loco parentis, krši 1. amandman (ali to za njih nije novost), a bit će jednako učinkovit kao i prohibicija.”
  • “Lol izgleda da se svi koji imaju djecu slažu sa zakonom. Ne pretjerujem, jer moji tinejdžeri nemaju društvene mreže i doslovno su najbolje prilagođena djeca u školi. Zabrana društvenih medija za djecu je dobra stvar, čak i ako je to iz pogrešnih razloga.”

Ukoliko senat izglasa zakon, on će biti proslijeđen guverneru Ronu DeSantisu. Procjenjuje se da bi zakon mogao stupiti na snagu u srpnju 2024. godine. Florida nije prva savezna država koja je pokušala ograničiti mladima pristup društvenim mrežama: Utah, Arkansas i Ohio su već imali slične inicijative.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.