Scroll Top

GAconf Awards 2023 – nagrade za najpristupačnije video igre

najpristupacnije nasl

24. siječnja ove godine održane su GAconf Awards – godišnji događaj koji prepoznaje najbolju praksu i inovacije u pristupačnosti video igara kroz 19 kategorija.

Nominirane video igre odabralo je stručno povjerenstvo, a o pobjednicima se odlučivalo kombinacijom glasova javnosti i žirija.

GAconf nagradama i ove su se godine prepoznali te proslavili napori gaming zajednice u podizanju standarda pristupačnosti u igranju- a tko je i zašto osvojio dvije glavne nagrade saznajte u nastavku.

Najbolja pristupačnost u Triple-A video igri – Forza motorsport

Fotografija: Forbes

U kategoriji najbolje pristupačnosti AAA video igre (video igre razvijene od strane velikog studija ili sa velikim budžetom), nagradu je ove godine osvojila video igra Forza motorsport.

 Forza motorsport ove se godine istakla u svojoj inovativnosti – kao video igra utrkivanja sa potpunom pristupačnosti za slijepe igrače. 

Kako to funkcionira?

Inovativnost ove igre ogleda se u taktilnoj i zvučnoj povratnoj informaciji koju pružaju značajkama:

  • Vodič za upravljanje – Steering guide

Vodič za upravljanje postavka je koja upravlja zvukom guma i motora vozila kako bi upozorila igrača gdje da skrene, a da se zadrži na sredini same trake. Pomicanje zvuka u lijevu stranu tako označava igraču da pomakne svoje vozilo ulijevo kako bi se zadržao na sredini trake.

  • Znakovi za usporavanje – Deceleration Cues

Znakovi za usporavanje pomažu igraču bez vida da pravilno uspori svoje vozilo tijekom približavanja zavoju. Brzina kojom se znakovi puštaju indikator je jačine kočenja koja je potrebna, brži zvukovi tako označavaju potrebu za jačim kočenjem.

  • Navigacija za skretanje – Turn Navigation

Postavka navigacije za skretanje pruža verbalne upute o zavojima kojima se igrač približava, dajući informaciju o smjeru, duljini te oštrini zavoja. Oštrina zavoja označava se na ljestvici od 1 do 6 (od najoštrijeg do najblažeg), smjer zavoja označava se riječima „Left“ – Lijevo te „Right“- Desno, dok se za dugačke zavoje koristi riječ „Long“. Najoštriji zavoji označavaju se riječi „Hairpin“. „Left 6 Long“ tako bi označilo dugačak i blagi zavoj ulijevo.

  • Znakovi za skretanje – Turn Cues

Znakovi za skretanje pružaju igračima informacije o blizini skretanja te napretku kroz sam zavoj, u obliku tri zvučna signala. Kada se igrač približava samom skretanju, čuti će odbrojavanje od tri zvuka u različitim tonovima, pri čemu se svaki zvuk povećava u tonu kako bi označio blizinu početku zavoja. Nakon ulaska u skretanje, čuti će još tri tona, a svaki od njih indikator je za početak zavoja, njegovu sredinu te kraj.

  • Znakovi za rubove staze – Track Limit Cues

Znakovi za rub staze zvučno prenose blizinu igrača rubovima staze te pružaju informaciju igraču o tome kada je izašao izvan trake, kao i kada se u nju vratio. Zvučni znakovi se oštro pomiču lijevo i desno te povećavaju svoju visinu i ritam ponavljanja kako bi pokazali kojoj se strani staze igrač približava i koliko je blizu samome rubu. Što je igrač bliže rubu staze, znakovi će tako biti brži i viši.

  • Znakovi za krivi smjer – Wrong Way Cues

Znakovi za krivi smjer mogu se čuti kada je vozilo igrača okrenuto preko 90 stupnjeva u suprotnom smjeru od željenog smjera utrke. Ponavljajući znak će se reproducirati sve dok igrač ponovno ne usmjeri vozilo u smjeru utrke, što je naznačeno posljednjim zvukom.

  • Znakovi za mijenjanje brzina – Shift Up/Down Cues

Postavka znakova za mijenjanje brzina postoji kako bi igračima koji odaberu igrati verziju igre sa ručnim mijenjanjem brzina, omogućila zvučnu povratnu informaciju o okretajima motora potrebnim za prebacivanje u višu ili nižu brzinu.

  • Indikator brzine – Gear Indicator Cues

Indikator brzine također se veže za igru sa ručnim mijenjanjem brzine, a funkcionira tako da pruža verbalni indikator igraču o brzini u koju je ušao.

  • Indikator za preuzimanje kontrole nad vozilom – AI Takeover

Indikator za preuzimanje kontrole nad vozilom obavještava igrača o tome kada je umjetna inteligencija igre preuzela kontrolu nad njegovim vozilom, što omogućava igraču da se usredotoči na neke druge aspekte igre, kao što je pitting strategija.

Pri inicijalnom pokretanju igre možete uključiti opcije naracije ekrana, kao i asistenciju za vožnju bez vida koja se sastoji od seta prethodno navedenih značajki. Navedene značajke mogu se uključiti te isključiti u postavkama pristupačnosti igre, a do kojih možete doći putem glavnog izbornika.

Forza motorsport dolazi sa velikim brojem pristupačnih značajki, vezanih i za slušna te motorička oštećenja- više o njima možete saznati na web stranici podrške za video igru.

Najbolja pristupačnost u Indie video igri – Stories of Blossom

U kategoriji najbolje pristupačnosti u Indie video igri (video igri razvijene od strane malog studija ili sa niskim budžetom), nagradu je ove godine osvojila video igra Stories of Blossom.

Fotografija: Steam

Ova je video igra, unatoč količini resursa koja se ne može mjeriti sa onom velikih kompanija, pokazala izvrsnost u pristupačnosti. 

Radi se o point-and-click (pokaži i klikni) avanturi čije se značajke pristupačnosti ogledaju u njenim postavkama s visokim mogućnostima personalizacije, ali i u samom dizajnu igre.

Prilikom dizajna igre vodilo se računa o čitljivosti dijaloga, pristupačnosti zagonetki, navigacije, načina na koji se iznose informacije te samih izbornika.

Fleksibilnost kontrola omogućuje igru igračima ​​sa smanjenom pokretljivošću, opcije naracije, kao i opcije titlova, opsežne su i prilagodljive, a jednostavna struktura igre te sustav savjeta (Hintova) i rezimea (Recap) dodatno doprinose kognitivnoj pristupačnosti.

Kako ističu recenzije ove video igre: „Stories of Blossom je izvrsna igra čija je priča prikladna za mnoge dobne skupine i kognitivne sposobnosti, pod uvjetom da igrač poznaje engleski jezik.“.

Više o ovoj video igri možete saznati na njenoj web stranici.

Naše savjete za prije i tijekom igranja možete pronaći na idućem linku, a za više informacija i preporuka u području pristupačnosti u video igrama preporučujemo vam i ove izvore: Can i play that – web stranica koja nudi detaljne opise pristupačnosti pojedinih video igara, Popisi pristupačnih video igara ili Napredna tražilica Family Gaming DATABASE.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.