Scroll Top

Društvena mreža Threads sada je dostupna i u Europi

threads-nasl_Mesa-de-trabajo-1

Threads – nova aplikacija za dijeljenje tekstualnih ažuriranja i pridruživanje javnim razgovorima, koja je izgrađena od strane Meta-e, sada je dostupna i u Europi. Aplikacija je lansirana u srpnju 2023. godine i odmah je bila dostupna u SAD-u te u više od 100 drugih zemalja, no prije lansiranja u Europskoj uniji Meta je morala zatražiti odobrenje Europske komisije zbog odredbi o privatnosti.

Aplikaciju Threads moguće je koristiti bez stvaranja profila i u tom slučaju moguće je pregledavati sadržaje, pretraživati profile, dijeliti sadržaje kopiranjem linka ili dijeljenjem platforme, ali i prijavljivati sadržaje, no nije moguće stvarati objave niti imati interakciju sa sadržajem. Moguće je stvoriti Threads profil i povezivanjem s Instagram računom, te u tom slučaju osobe dobivaju isto iskustvo kao i svi ostali korisnici diljem svijeta.

Neke od razlika između aplikacije Threads i aplikacije Instagram su sljedeće:

  • Fokus aplikacije Threads je na objavljivanju tekstova, dok je fokus Instagrama na objavljivanju fotografija, videozapisa, Reels-a i priča (iako se na aplikaciji Threads također mogu objavljivati fotografije i videozapisi).
  • Za razliku od Instagrama, aplikacija Threads ima mogućnost ponovnog objavljivanja (repost) tuđe objave.
  • Iako profili na aplikaciji Threads sliče profilima na Instagramu, na aplikaciji Threads se umjesto slika prikazuu postovi u vertikalnom formatu kao tweetovi.

Evo kako izgleda primjer objave na aplikaciji Threads:

Aplikacija Threads konkurencija je bivšem Twitter-u, sadašnjem X-u, koji nastavlja svoj silazni trend. U prvom tjednu lansiranja u srpnju 2023. godine, Threads je brzo privukao više od 100 milijuna korisnika u prvome tjednu, no od tada je platforma doživjela pad aktivnih korisnika. Ipak, Zuckerberg je čvrst u uvjerenju da će platforma u konačnici doseći svoj cilj od 1 milijarde korisnika. Meta je najavila i da će omogućiti veću interoperabilnost, odnosno da će dopustiti objavljivanje sadržaja s Threads-a i na drugim društvenim platformama. Preostaje nam pratiti kako će ljudi u Europi prihvatiti ovu aplikaciju, u kojoj mjeri će se koristiti, te koje bi se opasnosti i rizici mogli pojaviti.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.