Scroll Top

Stvari koje kao odrasli gledamo drugačije – Winnie the Pooh

puh-nasl

Kako ljudi rastu i razvijaju se, počinju drugačije gledati na stvari nego što su na njih gledali kao djeca, uzimajući u obzir različite aspekte i gledišta. Tako i na crtane filmove koje su gledali u djetinjstvu kao odrasle osobe počinju gledati s drugačijim stajalištima. U ovom članku obraditi će se tema crtanog filma Winnie the Pooh  iz perspektive odrasle osobe. Pretraživanjem interneta pronašli smo istraživanja koja su pokazala kako postoje veze između karakternih osobina likova iz crtića i poremećaja mentalnog zdravlja iz dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne bolesti.

Winnie Pooh je predstavljen kao sladak i dobar tako da je teško ne voljeti njegov lik, ali iza prekrasnog karaktera prepoznata su čak dva mentalna poremećaja. Jedan od njih je poremećaj kompulzivnog prejedanja, što pokazuje njegova opsjednutost medom i nemogućnost kontrole što uzrokuje konzumiranje velike količine hrane, dok je drugi poremećaj poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) što se očituje kroz lako gubljenje pojma o vremenu, kratak raspon raspoloženja i čestog prikazivanja Winnie Pooh-a rastresenog i zaboravnog.

Lik Praščića predstavlja generalizirani anksiozni poremećaj. Neki istraživači vjeruju da je njegova anksioznost proizašla iz emocionalne traume dok je pokušavao uhvatiti Heffalump-a (slona).

Nadalje, Sovac je predstavljen kao iznimno mudar i bistar, no, ukoliko se dublje analizira njegovo stanje, može se primijetiti kako vjerojatno pati od kratkotrajnog pamćenja, s obzirom na to da ima tendenciju zaboraviti stvari onoliko brzo koliko ih izgovori, ali i disleksije, s obzirom na to da ima značajne teškoće s čitanjem.

Sljedeći lik kod kojeg je prepoznat jedan od mentalni poremećaja je Tigar koji ima vidljive znakove poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), što je vrlo lako prepoznati s obzirom na to da nikada ne miruje i ne može se duže zadržati na jednom mjestu.

Lik Kanga ima vidljive znakove socijalne anksioznosti s obzirom na to da ima izražen strah od društvenih situacija te ih ili izbjegava ili se od njih želi udaljiti s intenzivnim strahom. Ona ne pronalazi nikakvu sreću u svakodnevnim aktivnostima te se učestalo povlači iz vanjskog svijeta, što su očiti znakovi socijalne anksioznosti.

Lik Roo predstavlja poremećaj iz spektra autizma, što se očituje kroz nedostatak svijesti o opasnostima oko njega te je vezan za sjedenje u majčinoj torbi. Kod lika Christophera prepoznata je shizofrenija s obzirom na to da on skoro čitavo svoje vrijeme provodi u svojoj sobi gdje je stvorio svoj imaginarni svijet koji mu omogućava da se makne od odraslog života. Osim toga, u svojim mislima oživljava plišane igračke kako bi se s njima zabavljao i pričao, što su jasni znakovi halucinacije koja je povezana sa shizofrenijom. Zec ima prilično upadljivu crtu osobnosti i želi da sve bude savršeno organizirano. Kuća mu je uvijek uredna i on opsesivno čisti, a ukoliko nešto zabrlja, strašno se razbjesni. Njegove sklonosti čišćenja nametljive su, opsesivne, oduzimaju puno vremena te aktivno utječu na svaki aspekt njegova života. To su sve jasni znakovi opsesivno kompulzivnog poremećaja.

Ova analiza pruža nam uvid u to kako se problemi s mentalnim zdravljem mogu reflektirati na različite načine i u različitim formama, pa i u percepciji likova iz crtanih filmova iz našega djetinjstva. Ipak, unatoč njihovim prepoznatim mentalnim teškoćama, likovi iz crtanog filma Winnie the Pooh i dalje zrače pozitivnom energijom i srećom. To bi nas nekako trebalo potaknuti da razumijemo i prihvaćamo različitost i raznolikost mentalnih stanja, ali i da stvaramo okolinu koja je razumna i poticajna za sve. Također, važno je biti svjestan i toga da osobe različite dobi imaju različitu percepciju određenih sadržaja, stoga će dijete vjerojatno imati drugačiju sliku o nečemu nego što ju imaju odrasle osobe. Dobro je razgovarati i razmjenjivati mišljenja, upitati djecu na koji način oni shvaćaju određene sadržaje, što oni pretražuju na internetu i razumiju li sadržaje koje konzumiraju.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.