Scroll Top

Nova značajka na YouTube-u: Mogućnost pauziranja komentara na videozapisima

youtube-komentari-nasl

Komentari na videozapisima na YouTube-u predstavljaju mjesto gdje autori sadržaja i gledatelji istih mogu međusobno razmjenjivati svoja mišljenja, komentirati objavljene sadržaje te voditi rasprave o određenim temama. Kako Internet predstavlja mjesto gdje nam profili s različitim imenima mogu dati i privid anonimnosti, komentari ponekad mogu postati i prostor širenja negativnih komentara. To mogu biti uvredljivi komentari, komentari u kojima se potiče govor mržnje, ali i oni u kojima su prisutne prijetnje i širenje dezinformacija. Takvi komentari mogu stvoriti uistinu toksično okruženje, no važno je spomenuti da YouTube radi na poboljšanju sustava moderiranja komentara.

 YouTube je uveo novu postavku kontroliranja komentara pod nazivom „Pauza“. Ona moderatorima i kreatorima omogućuje sprječavanje gledatelja da dodaju nove komentare, no omogućuje zadržavanje već postojećih komentara na videozapisima.

Sada umjesto opcije da potpuno isključite komentare ili zadržite komentare radi ručnog pregleda, što su ranije bile jedine opcije, možete privremeno pauzirati komentare dok ne pronađete vrijeme za filtriranje komentara. U trenutku kada je uključena opcija „Pauza“, gledatelji ispod videozapisa mogu vidjeti da su svi komentari pauzirani, ali mogu vidjeti i komentare koji su već objavljeni.  Ovom novom postavkom moguće je smanjenje rizika nizanja neprimjerenih i negativnih komentara, no to svakako ovisi o samim autorima sadržaja, odnosno o tome u kojoj mjeri će oni koristiti ovu novu mogućnost.

Važno je da budemo svjesni toga kako širenje negativnih komentara na internetu može imati veliki utjecaj na mentalno zdravlje i dovesti do brojnih posljedica, stoga moramo biti vrlo oprezni oko toga kakve komentare ostavljamo na internetu. Ukoliko vas zanimaju razlozi zašto pojedinci šire negativne komentara na društvenim mrežama, možete pročitati više o tome u jednom od naših članaka. Unatoč naporima platforme, borba protiv negativnih komentara zahtijeva kontinuirane promjene, edukaciju korisnika i konstantnu nadogradnju alata za moderiranje kako bi se stvorila pozitivna i poticajna online zajednica na YouTubeu, ali i na internetu općenito.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.