Scroll Top

Meta počinje postavljati zadane end-to-end enkripcije za Messenger

meta end naslovna

Vjerojatno se svatko tipkajući poruke na određenim društvenim mrežama barem jednom zapitao „Tko sve može vidjeti te poruke?“. Često smo skloni dijeliti svoje osobne informacije i voditi povjerljive razgovore putem poruka, uključujući podatke o našoj adresi, informacije iz privatnog života, ali i svoje emocije. Neke platforme koriste enkripciju, dok su poznate i druge koje to ne rade. Novost je ta da je Meta započela postavljati zadane end-to-end enkripcije za Messenger.

Meta je započela s uvođenjem end-to-end enkripcije za sve osobne razgovore i pozive na Facebook-u i Messenger-u. Razgovori s end-to-end enkripcijom nude nove mogućnosti, nestajuće poruke, bolju kvalitetu medija te mogućnost uređivanja poruka. End-to-end enkripcija ne dopušta trećim stranama niti Meti pristup sadržaju razgovora, dakle sadržaj vaših poruka i poziva je zaštićen od trenutka kada ga pošaljete ili započnete poziv, pa sve do trenutka kada druga osoba primi taj sadržaj. Navode kako ozbiljno shvaćaju odgovornost za zaštitu naših poruka te da su sretni što napokon mogu lansirati privatniju, pouzdaniju i sigurniju uslugu. Navode i kako su blisko surađivali sa stručnjacima i vladama kako bi identificirali rizike i razvili mjere za osiguravanje sigurnosti i privatnosti.

Dodatne nove značajke donose mogućnost korisnika da biraju tko im može slati poruke, mogućnost zaključavanja aplikacije. Navode i kako su blisko surađivali sa stručnjacima i vladama kako bi identificirali rizike i razvili mjere za osiguravanje sigurnosti i privatnosti.

Pregled i opis novosti:

  • Mogućnost uređivanja poslanih poruka do 15 minuta nakon slanja. Dobra stvar je to što će i dalje biti moguće prijavljivanje zloupotrebe kod uređene poruke, a Meta će imati uvid u prethodne verzije uređenih poruka.
  • Nestajuće poruke sada traju 24 sata od slanja. Meta također radi i na poboljšanju sučelja za prepoznavanje kada su uključene nestajuće poruke. Ovdje je također moguće prijaviti poruke, a u slučaju da netko napravi screenshot nestajuće poruke, Meta vam šalje obavijest.
  • Nova kontrola za potvrdu čitanja omogućuje vam da izaberete želite li da drugi vide kada ste pročitali njihovu poruku. Ova značajka mogla bi smanjiti pritisak koji ljudi ponekad osjećaju ukoliko ne odgovore na poruku odmah kada ju pročitaju.
  • Olakšan pristup fotografijama i videozapisima, unaprijeđena kvaliteta slika, dodatni zabavni sadržaji te više mogućnosti za odgovaranje i reagiranje na fotografije i videozapise.
  • Mogućnost reproduciranja glasovnih poruka brzinama od 1,5 ili 2 puta, nastavak slušanja glasovnih poruka od mjesta na kojemu smo stali te mogućnost slušanja glasovnih poruka kod izlaska iz razgovora ili same aplikacije.

Iz Meta-e navode i kako zbog velikog broja korisnika Messenger-a neće svi odmah dobiti zadanu end-to-end enkripciju, nego će biti potrebno nešto vremena da se kompletan globalni proces implementira.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.