Scroll Top

Popularna web stranica Omegle ugašena je nakon 14 godina

omegle naslovna

Popularna web stranica pod nazivom Omegle, lansirana 2009. godine, koja je korisnicima nudila nasumične razgovore putem videa ili tekstualnih poruka s bilo kojeg mjesta na svijetu, nedavno je ugašena nakon 14 godina od lansiranja.

Razlog gašenja je nagodba u sudskom sporu s tužiteljicom koja je tužila tvrtku za 22 milijuna dolara jer je doživjela seksualno zlostavljanje putem stranice Omegle, optužujući stranicu da ju je nasumično spojila s predatorom. Ona je tužbu podnijela 2021. godine iz razloga što je na stranici upoznala 30-godišnjeg muškarca koji ju je tjerao da snima ogoljene videozapise i fotografije. Kada je zlostavljanje započelo, ona je imala samo 11 godina, a to je trajalo ukupno 3 godine.

Stranica je spomenuta u barem 50 slučajeva protiv predatora, stoga  osoba koja je tužila tvrtku nije jedina koja je doživjela zlostavljanje.

Osnivač stranice, Leif K-Brooks, u izjavi je naveo da je stranicu osnovao u nadi da će opskrbiti internet oblikom društvene spontanosti te da se stranica gasi zbog rastućeg trenda zlonamjernih napada korištenjem komunikacijskih usluga. Također je naveo da se svaki alat može koristiti za dobro ili zlo, posebno kod komunikacijskih alata.

Ovaj slučaj koji je utjecao na gašenje stranice Omegle ističe ozbiljne opasnosti na internetu i pokazuje kako se tehnološki alati namijenjeni za komunikaciju mogu itekako zloupotrijebiti. Iako gašenje Omegle-a predstavlja korak prema zaštiti korisnika, važno je kontinuirano raditi na edukaciji korisnika o sigurnosti na internetu. Opasnosti koje je donosila zlonamjerna upotreba Omegle-a se nažalost mogu javljati i na drugim platformama, stoga pozivamo na oprez.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.