Scroll Top

Family link

family link naslovna

Kupovina prvih mobitela djeci i otvaranje vlastitih Google računa često predstavlja izazovno razdoblje za roditelje. Za roditelje to može biti velika odluka, s obzirom na brojne rizike i opasnosti koje korištenje interneta može donijeti. Važno je da roditelji budu svjesni da će djeca putem svog Google računa imati pristup različitim Google uslugama i proizvodima, te da se ondje mogu pronaći i usluge koje nisu prilagođene dobi djece.

U ovo predblagdansko vrijeme, želimo vas podsjetiti na mogućnost korištenja roditeljskog nadzora pomoću Family Link-a, koji je napravljen kako bi pomogao roditeljima da postave osnovne smjernice i pravila za dijete dok je ono u digitalnom svijetu. Korištenjem Family Link-a dijete postaje dijelom Google obiteljske grupe na kojoj roditelji mogu dijeliti Google-ove usluge sa djetetom, kao i s (do) četiri ostala člana obitelji.  On pomaže roditeljima da ostanu u tijeku s online životom svoje djece i da ih zaštite u slučaju potrebe.

Korištenjem Family Link-a roditelji mogu napraviti sljedeće:

  • Pregledavati lokacije na kojima dijete ima prijavljene i aktivne Android uređaje.
  • Pomoći djetetu oko odabira vrsta aktivnosti koje se mogu spremati na njegov račun te odrediti na koji se način te aktivnosti mogu koristiti kako bi se djetetov doživljaj prilagodio.
  • Postavljati ograničenja vremena upotrebe na uređajima OS-om Chrome i Android. Ovo ograničenje posebno je važno za vrijeme školskih praznika kada djeca imaju više slobodnog vremena i kada bi lako moglo doći do prekomjerne upotrebe ekrana. Ograničavanje provođenja vremena pred ekranima djeci može omogućiti da se više posvete tjelesnim aktivnostima, kreativnim igrama, društvenim interakcijama i aktivnostima koje su dobre za njihov rast i razvoj. Smjernice o vremenu pred ekranima možete pronaći u našoj publikaciji „Siguran početak nove školske godine“.
  • Mijenjati postavke pristupa i sadržaja i ostalih postavki za YouTube doživljaje (ovisi o dostupnosti).
  • Dati djetetu odobrenje za preuzimanja i kupnje putem Google Pay-a ili ograničavati vidljivost sadržaja na temelju dobi. Izuzetno je važno biti oprezan kod in-app kupovina te bi bilo dogovoriti određena pravila oko toga.
  • Upravljati postavkama, na primjer postavkama sigurnog pretraživanja kod Google pretraživanja te pregledavati djetetova dopuštenja za aplikacije, na primjer pristup fotoaparatu i kontaktima.

Postavite osnovna pravila

Googleova aplikacija Family Link omogućuje vam da postavite ograničenja vremena upotrebe. Možete postaviti vrijeme za spavanje za djetetov uređaj i vremenska ograničenja za aplikacije kako biste pomogli djetetu pronaći zdravu ravnotežu između online i offline života!

Možete i pomoći djetetu da pronađe sadržaje koji su primjereni njegovoj dobi na način da blokirate ili odobravate aplikacije koje će vaše dijete preuzeti na uređaj kojega koristi.

Kako ga postaviti?

Prije svega, dijete treba imati kompatibilan uređaj (u nastavku članka navedeno je koji uređaji funkcioniraju s Family Link-om). Zatim prijavite dijete/tinejdžera na uređaju na način da otvorite aplikaciju Family Link, u gornjem lijevom kutu kliknete na izbornik i „Dodaj dijete“. Nakon toga slijedite upute na zaslonu, te će vam se po završetku na zaslonu prikazati potvrda.

Uređaji koji se mogu nadzirati Family Link-om:

•              Android uređaji (s Androidom 5.1 i novijim verzijama)

•              Chromebook-ovi (s verzijama Chrome OS-a 71 i novijim) (Prijava lokacije nije dostupna za Chroomebook djeteta.)

Uređaji na kojima većina alata za nadzor neće raditi:

•              iPhone i iPad

•              Računala (osim Chromebook-ova)

(Dijete se neće moći prijaviti na uređaje koji koriste verziju Android 5.0 ili niže dok se njegovim računom upravlja putem Family Link-a.)

Što se događa s dobi djeteta?

Za razliku od djece mlađe od dobi za pristanak, tinejdžeri mogu bilo kada zaustaviti nadzor, a roditelji također mogu bilo kada ukloniti nadzor za tinejdžera.

Dobna granica kada dijete može početi samostalno upravljati računom bez roditeljskog nadzora razlikuje se po državama. U Hrvatskoj je to moguće od 16. godine. Prije nego što dijete napuni 16 godina, roditelji dobivaju e-poruku s obavijesti da će njihovo dijete na svoj rođendan imati uvjete da preuzme kontrolu nad svojim računom. Dijete tada ima priliku izabrati želi li upravljati vlastitim Google računom ili dopustiti roditeljima da oni nastave upravljati računom.

Važno je naglasiti da postoje i određena ograničenja:

  • Upravljanje je uglavnom moguće putem web-a, no neke značajke, poput ograničenja vremena upotrebe, zahtijevaju da preuzmete aplikaciju Family Link na iOS-u ili Androidu.  
  • Postavke poput sigurnog pretraživanja, ograničenja web-lokacija u Chrome-u i filtri Trgovine Play mogu pomoći u ograničavanju pristupa neprimjerenom sadržaju, no čak i onda kada su te kontrole uključene, vaše bi dijete moglo pristupiti nekim neprimjerenim sadržajima.
  • Kada dijete ponovno preuzme aplikaciju ili neki drugi sadržaj koji je prethodno odobren, instalira ažuriranje aplikacije (čak i kada je u pitanju ažuriranje koje dodaje sadržaj ili zahtijeva dopuštenja ili dodatne podatke) ili preuzme podijeljeni sadržaj iz vaše Google Play obiteljske zbirke, roditeljsko odobrenje nije potrebno.
  • Neke od značajki Family Link-a imaju ograničenu dostupnost i za njihovo funkcioniranje mogu biti potrebne određene postavke i okolnosti. Na primjer, blokiranje aplikacija dostupno je samo onda kada je dijete prijavljeno na Android ili OS Chrome uređaj koji je kompatibilan, a u aplikaciji lokaciju djetetovog uređaja možete vidjeti samo onda kada je djetetov Android uređaj povezan s internetom i uključen.

Općeniti savjeti za sigurnu upotrebu interneta vrijede i ovdje. Dijete se tijekom korištenja usluga Family Link-a treba pridržavati određenih pravila ponašanja. Ono se smije činiti štetu drugima niti sebi, ne smije zlostavljati niti poticati na zlostavljanje ili grupnu mržnju niti diskriminirati osobe na bilo kojoj osnovi. Ukoliko dijete objavljuje sadržaje kojim se potiče mržnja, moguće je da dođe i do kaznene i građanskopravne odgovornosti roditelja i djeteta.

Svakako vam preporučamo da napravite i Obiteljski ugovor, jer je on odličan način za započeti razgovor u obitelji o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i postaviti jasna očekivanja i granice. Kupovina prvih ekrana može biti odličan trenutak za to. Iskoristite naš predložak kako biste imali svoj pisani ugovor.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.