Scroll Top

Centar za sigurniji internet održao radionice za djecu u suradnji s A1 Hrvatska na Reboot InfoGamer-u

infogamer naslovna

Dana 10. i 11. studenog 2023. godine u Zagrebu, Centar za sigurniji internet u suradnji s A1 Hrvatska održao je besplatne interaktivne radionice za djecu. Radionice su održane na Zagrebačkom velesajmu u dvorani Brijuni, a održane su 3 vrste „BoljiOnline“ radionica za učenike: 

  • Radionica “Gejmaj sigurno” – radionica kojoj je cilj bio naučiti djecu kako odgovorno igrati videoigre, pružajući im smjernice za siguran i zabavan gejming; 
  • Radionica “Sigurni u digitalnoj džungli” – radionica kojoj je cilj bio naučiti djecu kako se nositi s izazovima i opasnostima na internetu, uključujući cyberbullying i neprikladne kontakte; 
  • Radionica “Analiziraj ovo” – radionica kojoj je cilj bio razgovarati s djecom o kritičkom razmišljanju o sadržajima na internetu te razlikovanju između zabave i rizičnog ponašanja. 

Tijekom navedena 2 dana održano je ukupno 7 interaktivnih radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 150 sudionika (učenici osnovnih i srednjih škola) iz 5 škola.  

Provedene radionice učile su djecu o tome kako da stvaraju siguran online svijet gdje se njihov glas čuje i cijeni, imala su priliku naučiti kako prepoznati nasilje na internetu te koliko je važno sigurno korištenje interneta. Djeca su imala priliku pričati o svojim iskustvima korištenja digitalnih tehnologija kako bismo postali svjesniji njihovih navika te su dobili povratne informacije, ali i savjete i preporuke za korištenje istih. Djeca su na konkretnim primjerima imala priliku naučiti razlikovati zafrkanciju od nasilja te im je naglašavana važnost prijavljivanja neprimjerenih sadržaja i nasilja na internetu.  

Učenici su nakon provedenih radionica ispunjavali i evaluacijske obrasce na osnovu kojih možemo zaključiti da su im teme bile vrlo zanimljive i atraktivne te da su iznimno zadovoljni s predavanjima u cjelini. Prikupljeno je ukupno 92 evaluacijska obrasca (70 u digitalnom obliku, 22 u papir-olovka obliku). Djeca su navodila da su kroz radionice naučila nešto novo, saznala kako sigurnije koristiti internet, te su kao dobru stranu radionica izdvojili mogućnost izražavanja svojeg mišljenja, što nam bilo iznimno važno. Prosječna ocjena za radionice u cjelini je 4.52. 

Osim provođenja radionica, na samom mjestu održavanja Reboot InfoGamer-a imali smo i svoj štand na kojemu smo dijelili letke i promotivne materijale te razgovarali o samom radu našeg Centra sa zainteresiranim prolaznicima. Također, pozivali smo ljude da posjete #BoljiOnline kutak, gdje su imali priliku upoznati se s brojnim izazovima na internetu te rješenjima koja im mogu pomoći za lakše suočavanje s istima.