Scroll Top

Uznemirujuća grupa na WhatsAppu među osnovnoškolcima 

whattsapp naslovna

U studenom 2023. godine, prema navodima nekih hrvatskih medija, među osnovnoškolcima pojavila se grupa koja poziva djecu da u nju pozovu sve osobe koje znaju. Sadržaj u grupi navodno je uznemirujuć, sadrži pornografiju, psovke i druge sadržaje koji uznemiruju djecu. Roditelji osnovnoškolaca koji su dodani u grupu su uznemireni i zabrinuti te upozoravaju da se grupa brzo širi među djecom.  

Ova grupa izuzetno je zabrinjavajuća i zahtijeva hitnu reakciju kako bi se spriječilo širenje štetnog sadržaja i kako bi se zaštitila djeca. Savjetujemo roditeljima da provjere sa svojom djecom jesu li i ona pozvana u grupu, da ih upozore da odmah napuste grupu i ne pozivaju nikoga u nju. Također, važno je da roditelji budu upućeni u to kakve sadržaje njihova djeca gledaju te da razgovaraju s njima o mogućim opasnostima i neprimjerenim sadržajima na internetu.  

U ovoj situaciji ključna je suradnja između roditelja, škola i zajednice kako bi se zaštitila djeca. Ukoliko se susretnete sa sličnim neprimjerenim sadržajima, iste je moguće prijaviti na našem Hotline obrascu kako bi se uklonili.  

U razgovoru s mladima Centra za sigurniji internet saznali smo da oni još nisu osobno primili ove poruke, no svakako pozivamo na oprez. 

Ukoliko je vama ili nekome koga znate potrebna pomoć i podrška zbog ovih uznemirujućih sadržaja, stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.