Scroll Top

Centar za sigurniji internet podržao predstavu “Mreža” Teatra Tirena

Web naslovnice_png

U dinamičnom spoju umjetnosti i edukacije, Centar za sigurniji internet s oduševljenjem podržava najnoviju predstavu Teatra Tirena pod nazivom “Mreža”. Ova intrigantna predstava, koju potpisuju redateljica Iva Olujić i dramaturginja Nina Horvat, hrabro istražuje svijet društvenih mreža. Oduševljeni smo što Teatar Tirena kroz umjetnički izraz donosi ključne teme o sigurnosti na internetu na scenu, na način koji je pristupačan i relevantan svim generacijama. Ova suradnja sjedinjuje snage kreativnosti i edukacije, ukazujući na važnost dijaloga o online sigurnosti u današnjem digitalnom dobu.  

Nova predstava za tinejdžere “Mreža” Teatra Tirena bavi se društvenim mrežama, a premijerno će biti izvedena u petak, 17. studenog 2023. u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka.  

O čemu je predstava?  

Nakon javne svađe, dvoje influensera na društvenim je mrežama preplavljeno negativnim komentarima, prijetnjama i uvredama. Usprkos svojim nesuglasicama, odlučuju pokrenuti zajednički profil na kojem kroz niz atraktivnih i zabavnih videa pokušavaju svojim followerima skrenuti pažnju na problematičnu stranu društvenih mreža.   

“Mreža” se bavi time kako uspješno “navigirati” virtualnim svijetom u kojem su mjerne jedinice broj pratitelja, broj srca ispod posta i broj pregleda.  

Predstavu autorski potpisuju redateljica Iva Olujić i dramaturginja Nina Horvat, u predstavi igraju Veronika Mach i Luka Šatara, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Paulić, oblikovanje zvuka Jona Jovanović, oblikovanje svjetla Alen Marin, a za dizajn vizuala zaslužna je Ana Goja.  

Važnost predstave i suradnje  

Centar za sigurniji internet naglašava kako je predstava prilika za poticanje razmišljanja i razgovora o online sigurnosti. Učenje kritičkog razmišljanja u virtualnom svijetu od ključne je važnosti, a naša stručna suradnica, psihologinja Martina Nikolić kaže:  

“Centar za sigurniji internet podržava izvedbu predstave „Mreža“ Teatra Tirena. Teme predstave se isprepliće s područjem rada Centra za sigurniji Internet i rado smo prihvatili ovu suradnju. Rad s mladima na temi sigurnosti na internetu u formi predstave smatramo odličnim povodom za razmišljanje i razgovor, a posebno važnim smatramo naglašavanje različitih opasnosti s kojima se djeca i mladi mogu susresti u online svijetu. Ova suradnja je rezultat prepoznavanja zajedničkih vrijednosti i ciljeva, rada s mladima po pitanju aktualnih problema s kojima se mogu susresti online, konkretno po pitanju korištenja društvenih mreža, praćenja influencera ali i elektroničkog nasilja i online seksualnog uznemiravanja s kojim se nažalost susreće velik broj djece i mladih diljem svijeta, pa tako i Hrvatske. U situaciji kada se mladi nađu suočeni s različitim opasnostima online svijeta, važno je da im mi kao odrasli pružimo svoju podršku i osiguramo zaštitu njihovih prava. U slučaju da neki mladi prepoznaju da su i sami bile žrtve elektroničkog nasilja, naš Centar je tu da pruži podršku njima, a i njihovim obiteljima. Napominjemo, Centar za sigurniji internet stoji na raspolaganju svim zainteresiranim osobama,  a posebno djeci i mladima na besplatnoj i anonimnoj liniji 0800 606 606, svakog radnog dana od 08:00 do 16:00 sati.”  

O Teatru Tirena  

Teatar Tirena kroz medij kazališta već godinama progovara o aktualnim temama s ciljem poticanja kritičkog mišljenja djece i mladih te njihovog kreativnog i estetskog odgoja. Kroz svoje predstave Tirena potiče dijalog između obrazovnog i kulturnog područja te ojačavamo svijest o kazalištu kao aktualnom mediju koji postavlja pitanja i potiče na razmišljanje.  

U Tireni je do sada postavljeno 45 predstava hrvatskih autora, tiskane su 4 zbirke igrokaza za djecu i mlade te priručnik dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika, pokrenuta je online platforma “Kazališni šalabahter” i proveden je EU projekt “Klikni s kazalištem”. Teatar Tirena partner je u mnogim međunarodnim projektima, suorganizator znanstveno – umjetničkih simpozija o dramskoj pedagogiji i mjesto umjetničko-pedagoške prakse Poslijediplomskog specijalističkog studija Dramske pedagogije.