Scroll Top

Upozorenje o phishing napadu na klijente banaka

Upozorenje na phishing banaka naslovna

U tijeku su pokušaji prijevare, odnosno pokušaji phishing napada na klijente banaka. Ukoliko još niste čuli za pojam phishing napada, to su situacije u kojima vas zlonamjerni pojedinci pokušavaju prevariti kako biste s njima podijelili svoje osobne podatke, poput lozinki i podataka na kreditnim karticama, te im tako dali pristup svojim uređajima.

Trenutno prevaranti šalju e-mail u kojem se lažno predstavljaju kao banka i tvrde da klijentima istječe pristup aplikaciji mobilnog bankarstva. Važno je znati da se radi o lažnoj informaciji kojom vas žele potaknuti da kliknete na link u e-mailu, a zatim žele ukrasti vaše podatke s kojima inače pristupate svojim financijama. Ukoliko i vi zaprimite takav e-mail, nemojte kliknuti na link niti unositi svoje podatke za prijavu i aktivacijske kodove. Banka nikada ne bi trebala tražiti osjetljive i privatne podatke od vas, niti putem e-maila, niti telefonski.

Izuzetno je važno pridržavati se svih sigurnosnih pravila, a ovo su neke sigurnosne preporuke koje donosi jedna od banki dostupnih u Hrvatskoj:

  • Provodite sigurnosne mjere redovno: Nikada nemojte otvarati privitke niti linkove koji su vam stigli s nepoznatih e-mail adresa i nemojte instalirati programe i aplikacije iz neprovjerenih izvora.;
  • Čuvajte tajnost svojih podataka za pristup: To uključuje i lozinku za korištenje Display kartice, ali i samu karticu.;
  • Koristite najnovije verzije antivirusnih programa: Na taj način održavate osobna računala sigurnima od zlonamjernih programa.;
  • Za prijavu u aplikaciju mobilnog bankarstva nije Vam potreban niti jedan drugi podatak osim korisničkog imena i lozinke.;
  • Važno je zapamtiti da vas niti jedan djelatnik banke nikada ne bi trebao tražiti da odajete svoje korisničke podatke (zaporku, korisničko ime, niti sve jednokratne zaporke koje generira mToken ili Display kartica).

 

Ukoliko ste i vi zaprimili ovakav e-mail ili ga zaprimite u budućnosti, nemojte ga otvarati, uvijek budite na oprezu te možete prenijeti ovu informaciju svojim prijateljima i poznanicima kako biste ih zaštitili te dali svoj doprinos u sprječavanju ovakvih napada na internetu.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.