Scroll Top

Aplikacije za sigurno čuvanje lozinki

naslovna 1

Kako danas postoji veliki broj društvenih mreža i aplikacija, sve je više lozinki koje moramo pamtiti. Neki ljudi se odlučuju rabiti istu lozinku za sve svoje račune kako ne bi morali pamtiti više lozinki i kako bi si „pojednostavili“ život. Činimo li si takvim postupcima život jednostavnijim ili se samo izlažemo potencijalnog riziku? Ukoliko hakeri pronađu vašu lozinku, a koristite istu lozinku na više mjesta, oni lako mogu uči u sve vaše račune.

Kako nije dobro koristiti istu lozinku za različite račune, a nekim osobama je teško upamtiti veliki broj različitih lozinki, dobra alternativa je korištenje aplikacija za sigurno čuvanje lozinki, odnosno upravitelje lozinki.

Upravitelj lozinki je alat koji pamti sve vaše lozinke te vam pomaže u generiranju jakih lozinki. Možete to zamisliti kao praktičniji i sigurniji način čuvanja lozinki od zapisivanja svojih lozinki na papir. Upravitelj lozinki ima još jednu pozitivnu stavku, a to je da pomaže u zaštiti vaših podataka kada primjerice koristite određene web aplikacije koje zahtijevaju podatke za prijavu i druge osjetljive podatke te time predstavljaju sigurnosni rizik. Upravitelji lozinki šifriraju vaše podatke te se tako oni mijenjaju u kod, stoga ih samo oni s pravim “ključem” mogu čitati i dešifrirati. Ako bi itko ikada i pokušao ukrasti vaše lozinke iz vašeg upravitelja lozinki, ukrao bi informacije koje mu ne bi bile čitljive.

Neki upravitelji lozinki također imaju opciju automatskog popunjavanja podataka za prijavu kod različitih platformi koje svakodnevno koristimo, što donosi i uštedu vremena. Svojim lozinkama možete pristupiti putem softvera za upravljanje lozinkama temeljenog na webu ili stolnoj aplikaciji, a sve su vaše zaporke zaštićene jednom glavnom zaporkom. Upravitelji lozinki povezuju vaše lozinke s odgovarajućim web-mjestima, pa kada se web-mjesto za krađu identiteta predstavlja kao pravo web-mjesto, upravitelji lozinki neće automatski ispuniti vaše podatke jer ne povezuju vašu pravu lozinku s lažnim web-mjestom.

Postoje različiti upravitelji lozinki, neki pružaju više mogućnosti, dok neki pružaju manje (uglavnom ovisi o tome plaćaju li se ili ne).

Kao neke od najboljih upravitelja lozinki koje možete isprobati spominju se:  NordPass, StickyPassword, LastPass, RememBear, Enpass i Bitwarden.

Tim našeg Centra je isprobao i neke od besplatnih upravitelja lozinki koje vam toplo preproučujemo. To su:

Odluka o tome koju aplikaciju za čuvanje lozinki čete koristiti je na vama, a mi vas potičemo da svoje lozinke sigurno čuvate – alati poput aplikacija za sigurno čuvanje lozinki su tu da nam to olakšaju!

Powered by A1 Hrvatska.

LITERATURA

https://bitwarden.com/

https://www.websiterating.com/hr/password-managers/#dashlane

https://hr.safetydetectives.com/best-password-managers/android/

https://hr.wizcase.com/blog/najbolji-besplatni-upravitelji-lozinki/