Scroll Top

Uklanjanje i zamućivanje eksplicitnih slika objavljenih bez pristanka

naslovna-01

Ukoliko je netko bez vašeg pristanka objavio vaš eksplicitan sadržaj na internetu, vaše intimne fotografije ili vas lažno prikazao na videozapisu ili slici (npr. korištenjem deepfakea) bez vašeg pristanka, sada možete zatražiti od Google-a da ukloni te slike iz rezultata pretraživanja. Prvi korak je da kliknete na sljedeći link, te odaberete gumb Pokreni zahtjev za uklanjanje. Nakon što odaberete razlog iz kojega šaljete navedeni zahtjev, uključite svoje podatke za kontakt, zalijepite URL web stranice koja krši pravila i screenshot slika, Google će pregledati vaš zahtjev.

Putem Google-ove stranice Centra za pomoć također možete zatražiti uklanjanje osobnih podataka kao što su privatni dokumenti, seksualno eksplicitni sadržaji, identifikacijski brojevi i slično, a sadržaj bi trebao biti uklonjen ukoliko je osoba maloljetna te kod pravnih razloga.

Google je također pokrenuo i značajku koja se usmjerava na prikrivanje nasilnih slika ili slika za odrasle osobe koje se pojavljuju u rezultatima istraživanja. Značajka se zove SafeSearch (Sigurno pretraživanje), te vam pruža mogućnost zamućivanja neprimjerenih fotografija, a za cilj ima blokirati eksplicitne slike od nenamjernog gledanja djece i članova obitelji. Ovu značajku možete prilagoditi putem sljedeće poveznice.

Powered by A1 Hrvatska.