Scroll Top

Pravobraniteljica oduševljena radom Centra za nestalu i zlostavljanu djecu: Voljela bih da sva djeca imaju pristup ovakvoj ustanovi

Vijest objava istaknuta slika

Osijek, 25. kolovoza 2023. – Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u četvrtak je posjetila Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu zajedno sa savjetnicom Anom Babić Pezo. S ciljem da se bolje upozna s radom Centra koji se opravdano prometnuo u lidera među udrugama koje brinu o zaštiti prava djece, pravobraniteljica je saznala više i o Centru za sigurniji internet, programu koji Centar za nestalu i zlostavljanu djecu provodi od 2015. godine.

U želji da djelovanje istog programa prošire i u ostatku Hrvatske, a posebno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, raspravljalo se o mogućnostima suradnje na tom području, ali i o radu s djecom i mladima u nepovoljnim životnim uvjetima u okviru projekata koje Centar provodi. Također, Pirnat Dragičević je pohvalila rad Centra koji usmjerava svoje napore u efikasnu zaštitu djece kroz suradnju s državnim institucijama, ali i djelovanjem jedinstvenog Savjetovališta za roditelje, djecu i mlade.

– Ono što me se posebno dojmilo je svestranost u radu i aktivnosti koje su vezane uz različite dijelove života djece, odnosno uz različita prava djece. Dobila sam dojam na koji način se Centar bavi nestalom i zlostavljanom djecom, ali i sigurnošću djece na internetu. Također me se dojmilo što Centar provodi uslugu poludnevnog boravka djece i pomaže mladima s problemima u ponašanju koji su upućeni u Centar. Prostorije i opremljenost su iznad svakog standarda, kao i stručni kadar! Voljela bih da sva djeca u Hrvatskoj imaju mogućnost pristupa ovakvim ustanovama i upravo je jedan od mog povoda posjeta Centru i razgovor o mogućnosti proširivanja aktivnosti Centra u ostale regije – kazala je Pirnat Dragičević ističući snagu proaktivnog pristupa u djelovanju Centra.

– Mislim da bismo se izvrsno mogli nadopuniti u svojim djelatnostima i aktivnostima i sigurna sam da će biti ostvarena uspješna suradnja – zaključila je, a potom i pozvala predstavnike Centra na sudjelovanje u panel raspravi na konferenciji „Zaštita djece u digitalnom dobu“ koja će se održati u Splitu 3. listopada.

Podsjetimo, Centar za sigurniji internet osnovan je s ciljem zaštite djece i mladih od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja na internetu. Najvažnije usluge koje pruža su linija podrške za djecu i roditelje 0800 606 606 te hotline putem kojeg korisnici mogu anonimno prijaviti ilegalni sadržaj na internetuna službenoj web stranici csi.hr.

Uvođenje AMBER alerta

Posebnu pozornost na susretu je dobila i tema uvođenja AMBER alerta – sustava masovnog obavještavanja javnosti o nestanku djeteta putem svih raspoloživih medija. Naime, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu od 2014. apelira vladajućima na važnost uvođenja tog sustava u Hrvatsku kako bi potraga za nestalom djecom bila što brža, efikasnija i sigurnija.

– U Srbiji se od 24. listopada u potpunosti uvodi AMBER alert, što je poprilično šokantno. Njegovo uvođenje smo potaknuli zajedno s američkom ambasadom i Centrom za nestalu i zlostavljanu decu u Srbiji koji intenzivno radi posljednjih devet godina i činjenica je da smo taj potencijal ostvarili tamo, a ovdje nismo je tužna – rekao je predsjednik Centra Tomislav Ramljak skrenuvši pažnju na primjere dobre prakse u koje je Centar imao prilike dobiti uvid tijekom posjeta Washingtonu ove godine u veljači.

Inače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, osim programa Centra za sigurniji internet, provodi tretmanski rad s djecom u šest poludnevnih boravaka u pet hrvatskih županija, a zaposlenici su stručni suradnici psiholozi, socijalni pedagozi, psihoterapeuti i psiholozi te socijalni radnici. Uz to, djeluje kao Savjetovalište za roditelje, djecu i mlade te kao Nacionalni pozivni Centar za nestalu djecu putem linije 116 000 dostupne djeci i roditeljima 24 sata dnevno.

Djelujući već 16 godina na području zaštite djece od zlostavljanja u fizičkom i digitalnom okruženju te od seksualnog iskorištavanja putem interneta, Centar je postao vodeća organizacija koja u suradnji sa zajednicom, stručnjacima i nadležnim institucijama radi na prevenciji nestanka djece te pružanju psihosocijalne podrške obiteljima u kriznim situacijama.