Scroll Top

Još jedan opasan online trend – One chip challenge

paquionechip

Na društvenim mrežama se širi novi opasan treng – “one chip challenge”. Ovaj je izazov nastao kao dio promotivne kampanje tvrtke PAQUI koja se ponosi proizvođenjem jednih od najljućih grickalica na svijetu. Njihov je slogan “prave papričice, prava ljutina”.

One chip challenge ili izazov jednog čipsa odnosi se na čips koji je začinjen najljućom papričicom na svijetu – Carolina Reaper. Navedena tvrtka na svojoj web stranici donosi ljestvicu tolerancije koja se odnosi na potrebu za jelom ili pićem kako bi se ublažila ljutina nakon konzumiranja ovog čipsa. Ljestvica započinje s jednom minutom, a osobe koje izdrže samo jednu minutu okarakterizirane su kao nemoćne dok su one koje izdrže sat vremena okarakterizirane kao nepobjedive.

Podsjećamo kako je Carolina Reaper najljuća poznata papričica na svijetu te može sadržavati od 1.500.000 do 1.700.000 prema Scovilleovoj skali*. Za usporedbu, feferoni sadržavaju od 100 do 500 prema Scovilleovoj skali, a suzavac od 2.000.000 do 5.300.000 prema Scovilleovoj skali.

Na web stranici tvrtke PAQUI i One chip challenge-a postavljeno je upozorenje koje se odnosi na nuspojave konzumacije čipsa. Upozorenje savjetuje osobama koje nemaju toleranciju na ljutinu, trudnicama, djeci i osobama sa zdravstvenim problemima da ne konzumiraju ovaj proizvod i ne sudjeluju u izazovu.

Kako je onda ovaj izazov došao do djece?

Izazov je aktualan na društvenim mrežama te potiče korisnike društvenih mreža na konzumaciju čipsa bez unošenja ikakve tekućine koja bi mogla ublažiti ljutinu.

Nakon sudjelovanja u ovom izazovu, neka su djeca u američkim državama Texasu, Kaliforniji i Alabami završila u bolnici u teškom stanju.

Napominjemo kako je ovaj proizvod za sada moguće kupiti samo u SAD-u i Kanadi.

Smjernice za postupanje

Ako ste roditelj ili u neposrednom kontaktu s djecom, donosimo smjernice kako postupati u ovakvim situacijama.

Postoji li netko kome se mogu obratiti za pomoć?

Stručnjaci Centra za sigurniji internet svakodnevno su dostupni na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606, dostupnoj svakim radnim danom 08:00 – 20:00 sati. Na navedenoj liniji možete dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta te dobiti savjet kako se zaštiti i kako sigurno koristiti internet. Osim toga, naši vam stručnjaci mogu dati savjet što učiniti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu.

Više o Centru za sigurniji Internet možete pročitati na www.csi.hr

 

*Scovilleova skala označava ljutinu chili papričice s obzirom na količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici.