Scroll Top

INHOPE odgovorio prijedlogu Europske Komisije za pomoć kod borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece putem interneta.

INHOPE_CSAM

INHOPE je objavio odgovor na prijedlog Europske Komisije za postavljanje pravila koja će pomoći kod prevencije i borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece putem interneta.

INHOPE i njegove članice pozdravljaju ciljeve predložene uredbe te su utvrdili nekoliko elemenata koje je potrebno riješiti zakonodavnim postupkom. U ovom odgovoru utvrđeno je pet ključnih zahtjeva koje je potrebno provesti kako bi se osiguralo da predložena uredba može ostvariti svoj cilj.

Pet glavnih prijedloga:
1. Uključiti službeno priznanje anonimnog javnog izvještavanja kao ključnog elementa za otkrivanje “novog ili prethodno neidentificiranog CSAM*-a”.
2. Razviti okvir za olakšavanje pravnog priznavanja dežurnih telefonskih linija Europske unije kako bi mogli preispitati, obraditi i potencijalno provesti proaktivnu potragu za CSAM-om.
3. Koristiti postojeće i provjerene sustave kako biste izbjegli udvostručavanje i poboljšali učinkovitost.
4. Proširiti kriterije prihvatljivosti kako bi postali nacionalna nadležna tijela kako bi se omogućilo da se već postojeće stručne organizacije odrede kao nacionalne razvojne institucije.
5. Razviti detaljan okvir kojim se uređuju partnerstva Centra EU-a s vanjskim organizacijama.

INHOPE s radošću iščekuje suradnju s Europskom komisijom, članovima Europskog parlamenta, Vijećem Europske unije i državama članicama na razvoju i poboljšanju predložene uredbe kako bi mogla ostvariti zacrtane ciljeve.

Cjelokupan odgovor možete pronaći na linku:

Feedback from: INHOPE – International Association of Internet Hotlines (europa.eu)

 

*CSAM označava materijal koji uključuje ili na kojemu je prikazano seksualno zlostavljanje djece.