Scroll Top

Moguća opasnost za djecu na Whatsapp-u (i ostalim aplikacijama za dopisivanje)

whatsapp_come_attivare_la_chat_segreta_per_inviare_messaggi_a_noi_stessi.jpg

Svjesni smo toga da postoji puno izazova s kojima nismo upoznati i da se trendovi u tom području mijenjaju te da svake sekunde može doći do kreiranja nekog novog online izazova koji je potencijalno štetan za djecu. Kolege iz Njemačkog Centra za sigurniji Internet su se nedavno obratile ostalim Centrima sa slučajem djevojke koja im se javila na besplatnu i anonimnu telefonsku liniju.

„Djevojka se pridružila WhatsApp grupi. Nikada nije upoznala druge članove grupe u stvarnom životu pa su oni više-manje stranci za nju. Jedan od sudionika razgovor joj je počeo svakodnevno slati svoje izazove. Počela je ispunjavati izazove i fotografirala svaki uspješno obavljeni zadatak. Nakon što joj je stranac poslao prah nepoznatog sadržaja koji je trebala pojesti, počela se brinuti, posebno jer je s tom osobom podijelila svoju privatnu adresu.“

Što učiniti ako se nađete u situaciji da dijete traži od vas savjet kako postupiti u ovoj ili sličnoj situaciji:

  • naglasite da je hrabro što je odlučilo o tome razgovarati s nekim
  • razgovarajte s djetetom o tome što misli da bi bilo najbolje napraviti i želi li odustati od izazova
  • sugerirajte napuštanje grupe i blokiranje osobe koja je slala izazove
  • provjerite ima li dijete nekoga u svojoj okolini s kim može razgovarati o ovoj temi – npr. roditelj, stručni suradnici u školi
  • prijavite slučaj policiji ako je potrebno.

Napominjemo – rješenje nije oduzeti djeci mobitele i zabraniti im korištenje društvenih mreža. Preporuka je razvijati odnos povjerenja s djecom, iskreno se zainteresirati za online svijet u kojemu žive, educirati i sebe i djecu te prevenirati štetne posljedice. Razgovarajte s djecom o njihovom korištenju interneta – tko su im pratitelji na društvenim mrežama, poznaju li te ljude, za što najčešće koriste društvene mreže, postavite obiteljska pravila o korištenju interneta.

U rujnu, mjesecu koji se naziva mjesecom pozitivnog online sadržaja želimo naglasiti odgovornost svakoga od nas u kreiranju sadržaja koji su primjereni i mogu koristiti i ostalim ljudima, a isto tako i našu odgovornost u prijavljivanju neprimjerenih sadržajima društvenim mrežama na kojima ih zateknemo!

Ukoliko se nađete u situaciji u kojoj vam je potrebna pomoć stručnjaka iz Centra za sigurniji Internet, oni vam stoje na raspolaganju na:

  • besplatnom i anonimnom telefonskom broju 0800 606 606, svakog radnog dana u terminu 08:00-20:00 sati
  • preko službene mail adrese: info@csi.hr
  • preko društvenim mreža Centra za sigurniji Internet (Facebook, Instagram).