Scroll Top

TAMNI OBRASCI U VIDEO IGRAMA – TKO SVE KONTROLIRA KAKO IGRAMO VIDEO IGRE? 

tamni obrasci nasl

Kako igranje video igara može biti zabavno, ali i problematično, tema je o kojoj često razgovaramo.  Najčešće spominjani faktori koji se javljaju kao rizični čimbenici ili prediktori problematičnog igranja uključuju sociodemografska obilježja, obrasce igranja, psihopatološke simptome, samopoštovanje, motivacijske faktore te faktore na strani obitelji poput postojanja obiteljskih sukoba, slabe komunikacije s obitelji i lošeg roditeljskog nadzora. 

Međutim, osim uloge koju igraju navedeni faktori, ne smijemo zaboraviti niti onu koju igraju sami proizvođači igara, koristeći se namjerno obmanjujućim dizajnerskim praksama poznatim pod nazivom “tamni obrasci”. 

Tamni obrazac odnosi se na „Obrazac igre koji je namjerno dizajniran kako bi stvorio negativno iskustvo za igrača, protivno njegovom najboljem interesu te najčešće bez njegovog svjesnog pristanka.”. 

Autori Zagal, Björk i Lewis (2013) podijelili su tamne obrasce u video igrama u 3 kategorije: vremenski, novčani te socijalni tamni obrasci. 

Vremenski tamni obrasci 

Prva kategorija koju autori navode odnosi se na vremenske tamne obrasce. Njih bismo mogli definirati kao obrasce koji igračima uzimaju više ili manje vremena nego što su oni mogli očekivati.  

Na primjer, video igra FarmVille dopušta igračima da sade usjeve koji se zatim mogu sakupljati za bodove i resurse u igri. Svakoj vrsti usjeva potrebno je određeno vrijeme u stvarnom vremenu prije nego što bude spremna. To samo po sebi nije loša stvar, ali postaje problematično s dodatkom mehanizma “odumiranja”. Ako se usjev ne pobere u određenom roku nakon što je spreman, on uvene i gubi svoju vrijednost. To rezultira obvezom igrača da igra prema rasporedima koje igra nudi, a ne prema svojim osobnim željama. Drugim riječima, igrači su prisiljeni oblikovati raspored svojih aktivnosti u stvarnom svijetu kako bi ispunili obveze igre, a ne obrnuto. 

Novčani tamni obrasci 

Druga kategorija tamnih obrazaca odnosi se na novčane tamne obrasce. Njih možemo definirati kao obrasce koji dovode do toga da igrač troši više novaca nego što je mogao očekivati ili ga troši u neočekivanim trenutcima. Kako bismo odredili je li pojedina dizajnerska odluka zapravo novčani tamni obrazac, korisno je postaviti pitanja: 

  • Koja je vjerojatnost da će igrač zažaliti potrošen novac? 
  • Kolika je vjerojatnost da će igrač izgubiti pojam o novcu kojeg troši igrajući? 
  • Je li igrač svjestan što će dobiti u zamjenu za novac? 
  • Koja je vjerojatnost da će igrač nenamjerno trošiti novac u igri? 
  • Je li igrač svjestan koliko novca će morati potrošiti da postigne svoj cilj u igri? 

Primjerice, igre često koriste mehaniku “plaćanja za pobjedu” (pay to win) gdje igrači koji potroše novac dobiju značajnu prednost u odnosu na druge. Također, mnoge igre koriste loot kutije, odnosno virtualne kutije s nasumičnim nagradama, kako bi potaknule igrače na ponovljene kupnje u nadi da će dobiti rijedak i vrijedan predmet, pritom se koristeći brojnim trikovima koji poput kockanja, čine ovu aktivnost adiktivnom.  

Socijalni tamni obrasci 

Treća kategorija tamnih obrazaca u video igrama odnosi se na socijalne obrasce, odnosno obrasce koji utječu na socijalni kapital igrača. Nekoliko usmjeravajućih pitanja koja se mogu koristiti kada se razmatra postojanje ovog oblika tamnog obrasca su: 

• Može li igračev društveni položaj (primjerice kvaliteta ili broj prijateljstava) biti smanjen kao rezultat igranja video igre? 

• Kolika je vjerojatnost da će igrač osjećati društvenu obvezu da mora igrati? 

Na primjer, video igre često koriste rang liste i natjecanja kako bi potaknule igrače da se natječu jedni s drugima. Također, igre mogu sadržavati značajke poput klanova i zajednica kako bi stvorile osjećaj pripadnosti i odanosti prema igri. 

Zaključno, tamni obrasci su suptilne taktike koje nekad mogu biti teške za prepoznati, no važno je biti svjestan da postoje te da nisu u igračevom najboljem interesu. Prilikom igranja video igara, korisno je kritički sagledati sve mogućnosti i značajke koje nam one nude te osigurati da kontrola nad vlastitim ponašanjem ostane u pravim rukama.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.  

Powered by A1 Hrvatska.