Scroll Top

Potencijalna ovisnost ili samo zabava: Što predstavljaju kutije s plijenom u online igrama?

lootbox-nasl

U današnjem digitalnom svijetu, online igre postaju sve popularnije među mladima i odraslima. Međutim, uz zabavu i izazove koje donose, s njima dolaze i određeni sigurnosni rizici. Jedan od tih rizika koji je u posljednje vrijeme dobio puno pažnje su kutije s plijenom (eng. Loot boxes), često korištene u video igrama. Ovaj fenomen, iako privlačan na prvi pogled, izaziva zabrinutost kod roditelja, stručnjaka i organizacija koje se bave sigurnošću na internetu.

Loot kutije (kutije s plijenom, loot boxes) su virtualni artikli koji omogućuju igračima da se kockaju za plijen, odnosno predmet koji se nalazi unutar kutije. Igrači unaprijed plaćaju određenu svotu novaca, ne znajući što će točno dobiti, a mogu osvojiti kozmetičke dodatke, dodatan sadržaj, ali i neke oblike prednosti u igri.

Loot kutije u nekim igrama igrači mogu dobiti besplatno, no u većini slučajeva njih je moguće kupiti pravim novcem ili virtualnom valutom koja se pak kupuje za pravi novac.

One predstavljaju velik izvor zarade za njihove proizvođače. Analiza mobilnih igara s najvećom ostvarenom zaradom pokazala je kako njih čak 80% sadrži loot kutije.

Jesu li problematične?

Iako one pravno gledano (barem u Hrvatskoj) nisu oblik kockanja, istraživanja kontinuirano pokazuju povezanost između kupnje loot kutija te sudjelovanja u problematičnom kockanju.

Osim toga, kupovina loot kutija predstavlja i rizik koji može doprinijeti igračevoj prevelikoj i nezdravoj posvećenosti online video igri – samim time i razvoju poremećaja igranja.

Loot kutije su česta značajka u online igrama, neke od najpoznatijih primjera koje sadrže ovu značajku čine Counter-strike 2, Apex Legends, FIFA te Clash Royale.

Loot kutije pogotovo su česta pojava u besplatnim igrama, a koje su zbog svoje pristupačnosti posebno privlačne djeci.

Kako prepoznati sadrži li video igra loot kutije?

U nekim je slučajevima na platformi putem koje se preuzima online igra koja sadrži mogućnost kupovine loot kutija prisutna dodatna PEGI oznaka „Kupnje u igri (uključuje nasumične stavke).

Neke platforme, poput Google play aplikacije, ove će vam podatke pokazati tek kada posebno pritisnete na detalje igre, u ovom primjeru „O ovoj igri“.

Neke platforme vam neće uvijek pružati informaciju u ovakvom obliku.

U tom slučaju, na stranici igre ili na platformi putem koje se ona preuzima, provjerite sadržava li igra oznaku kao što je „In app purchases“ – kupovina unutar igre. Ova oznaka upozorava vas da je u igri moguća kupovina artikala pravim novcem, no to ne znači nužno da je kupovina u obliku loot kutija.

Osim toga, informaciju sadrži li online igra opciju loot kutija možete saznati i putem različitih internetskih izvora, kao što je pretraživač na web stranici PEGI.

Najbolji je savjet da sami zaigrate igru te na taj način provjerite kako ostale rizike za dijete, tako i prisutnost loot kutija.

Savjeti za kraj

Važno je da upoznate dijete s rizicima koji stoje iza kupovine loot kutija, a jednako tako i da ga upozorite na pozadinu postojanja te značajke. Loot kutije način su zarade za proizvođače, pri čemu im u interesu nije dobitak igrača koji ih je kupio, već sigurnost da će ih taj igrač i dalje kupovati.

Neki se proizvođači koristite i različitim manipulativnim taktikama kako bi povećali šanse da će igrači kupovati loot kutije, osobito oni koji su posebno ranjivi poput djece i adolescenata.

Zajedno s djetetom možete i istražiti šanse dobitaka u loot kutijama. Prema podacima koji su nam dostupni možemo primijetiti kako se radi o vrlo niskim brojkama. Primjerice, šansa za dobivanje najvrjednije nagrade u loot kutijama video igre Counter-strike 2 iznosi 0,26%. Za neke video igre nećete moći pronaći navedene podatke – no i to je dobra prilika za razgovor o tome zašto su proizvođači tih igara odlučili da neće odati te informacije.

Kao dodatan faktor sigurnosti, uvijek možete pogledati nudi li platforma putem koje dijete preuzima video igre neke od opcija roditeljske kontrole potrošnje. Članak na službenoj PEGI stranici može vam u tome pomoći.

Kao i uvijek, potičemo vas da razgovarate o ovoj temi sa svojom djecom te da pravila u vezi iste postignete kroz dogovor. Više informacija o igranju online igara možete pronaći i na našim web stranicama CSI.hr te Sini.hr.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.