Scroll Top

Opasnosti aplikacija za upoznavanje – Kako se zaštititi?

opasnosti nasl

Danas je korištenje aplikacija za upoznavanje postalo sasvim uobičajeno, bilo da korisnici aplikacije žele upoznati potencijalnog romantičnog partnera/icu ili jednostavno žele pronaći nekoga za druženje. U Hrvatskoj su među popularnijim aplikacijama Tinder, Badoo i Facebook dating, no zasigurno se koriste i one manje popularne aplikacije. Iako se korištenjem ovakvih aplikacija mogu roditi sretne ljubavne veze, prijateljstva, pa čak i brakovi, važno je naglasiti da aplikacije za upoznavanje također mogu koristiti i zlonamjerni pojedinci i seksualni predatori. Zlonamjerni pojedinci mogu ih koristiti kako bi pronašli žrtve kojima će slati neprimjerene sadržaje ili ih iskoristiti na različite načine. Prema istraživanju u Sjedinjenim Američkim Državama iz 2023. godine, 39 % osoba koje su koristile aplikacije za upoznavanje primile su neželjene seksualne eksplicitne poruke, 24 % korisnika je iskusilo uvredljive poruke, 6 % korisnika doživjelo je prijetnje ili fizičke ozljede, dok je njih 30 % nastavilo primati poruke od osobe kojoj su rekli da nisu zainteresirani za kontakt. Važno je aplikacijama za upoznavanje pristupati s velikim oprezom kako biste pokušali izbjeći potencijalne prijetnje te imali veće šanse za doživjeti sigurno i pozitivno iskustvo.

Na što je potrebno obratiti pozornost kako biste se pokušali zaštititi od potencijalnih opasnosti:

  • Istražite osobe s kojima ste se „spojili“ – Kada saznate ime i prezime osobe, možete napraviti jednostavnu pretragu na Google-u, Facebook-u, Instagram-u ili nekim drugim platformama. Pronađite onoliko informacija koliko vam je dovoljno da budete sigurni da je to stvarna osoba.
  • Nemojte dijeliti previše osobnih informacija – Nemojte dijeliti svoje osobe informacije, osobito o tome koja je vaša adresa stanovanja, gdje radite, koji je broj vaše kartice i slično. Koliko god vam se činilo da ste stvorili odnos povjerenja, važno je da budete svjesni toga da online predatori često vrlo dobro znaju kako postići dojam da im možete vjerovati i povjeriti im se. Dijeljenje osobnih informacija preporuča se tek onda kada s osobom uživo izgradite odnos povjerenja.
  • Prijavite i blokirajte sumnjive profile – Gotovo svaka aplikacija za upoznavanje ima opcije za blokiranje i prijavu. Koristite ih ukoliko vas netko uznemirava te upozorite druge o zlostavljačima.  
  • Profile sa fotografijama koje izgledaju pretjerano uljepšano ili nestvarno shvatite kao crvenu zastavicu. Možete pokušati istražiti fotografije putem opcije Google Lens (Google objektiv) – Ova opcija omogućuje vam da u Google objektiv prenesete fotografiju, a nakon toga vam se prikažu platforme na kojima se nalazi ista fotografija. To vam može pomoći da lakše zaključite radi li se o stvarnoj osobi ili ne. Crveno označeno područje predstavlja mjesto na koje je potrebno kliknuti kako bi vam se otvorila opcija za pretraživanje fotografija:
  • Prije upoznavanja uživo, poželjno je da s osobom porazgovarate putem video poziva.
  • Kod upoznavanja uživo uvijek odaberite javno mjesto te obavijestite prijatelje ili obitelj o tome gdje će se susret održati.

Korištenje aplikacija za upoznavanje može dovesti do različitih rizika, no važno je imati na umu i činjenicu da se iz ovakvih aplikacija mogu roditi i prave ljubavi i prijateljstva. Važno je držati oči otvorenima, svakome koga upoznate na ovoj aplikaciji trebate pristupati s dozom opreza te koristiti zdrav razum. Aplikacije za upoznavanje namijenjene su punoljetnim osobama te ne preporučujemo korištenje istih prije punoljetnosti. Pridržavajte se navedenih pravila i vjerujte svojim instinktima i osjećajima i smanjite si šanse da doživite neugodno iskustvo!

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.