Scroll Top

Selfie marketing

selfie naslovna

Konstantna izloženost sadržajima na društvenim mrežama koji su daleko od stvarne slike, koji su uljepšani i nerealni, može imati značajne psihološke i emocionalne učinke na nas. Na društvenim mrežama slike su često dorađene do savršenstva i sve djeluje idealno, što može dovesti do uspoređivanja s  poznatim osobama ili influenserima koji objavljuju dorađene slike i uglavnom one slike na kojima su u svojim najboljim izdanjima. Kao rezultat toga, korisnici interneta i društvenih mreža mogu postati nezadovoljni vlastitim izgledom, gubiti samopouzdanje i osjećati se pod pritiskom da se moraju prilagoditi standardima ljepote koji vladaju na društvenim mrežama, što može biti vrlo štetno. Kada smo stalno izloženi prikazom života koji djeluje savršeno, kod nas se može pojaviti i osjećaj zavisti i osjećaj da naš život nije dovoljno dobar i da mi “zaostajemo”, što posljedično može rezultirati pojavom anksioznosti i depresije. Sve ovo može nas dovesti i do izobličenja percepcije stvarnosti, možemo imati nerealna očekivanja o životu, bilo da je riječ o fizičkom izgledu, uspjehu, odnosima s drugim ljudima ili zadovoljstvom životom općenito.

Kada neprestano težimo tome da se predstavljamo samo u svojim najboljim izdanjima ili dorađujemo slike kako bismo izgledali ljepše nego u stvarnosti, to može imati izuzetno štetan utjecaj na naše samopouzdanje. Možemo sami sebi stvoriti izobličenu sliku o sebi, te biti mišljenja da uvijek moramo izgledati besprijekorno, a to može biti teško ostvarivo i dovesti nas do razočaranja. Također, možemo početi gledati na lajkove kao na odobravanje svoje vrijednosti, a ukoliko naše samopouzdanje ovisi o odobrenju drugih, ono je vrlo nestabilno. Možemo postati zbunjeni oko toga tko mi doista jesmo ukoliko prikazujemo samo ono što mislimo da drugi žele vidjeti, a ne ono što jesmo.

Preporuka je da prihvatimo svoje nesavršenosti, izbjegavamo uspoređivanje s drugima, usmjerimo se na svoj osobni rast i razvoj te radimo stvari u stvarnome životu koje nam podižu samopouzdanje.

Što možemo učiniti kako bismo izbjegli ove negativne učinke?

  • Prestati pratiti korisničke račune koji nam stvaraju osjećaj nezadovoljstva ili nesigurnosti – Umjesto toga možemo pratiti sadržaje i osobe koje promoviraju zdravu sliku o sebi.
  • Smanjiti vrijeme koje provodimo na društvenim mrežama – Možemo se posvetiti stvarima koje su dobre za naše zdravlje. Predlažemo da provjerite koliko vremena provodite na određenoj društvenoj mreži i po potrebi postavite vremenska ograničenja.
  • Izbjegavati uspoređivanje sa slikama na društvenim mrežama – Važno je da iznova podsjećamo sami sebe da postoji velika vjerojatnost da je to što gledamo uređena stvarnost.
  • Pomoć i podrška od strane stručnjaka – Ako primijetimo da društveni mediji značajno utječu na naše mentalno zdravlje, potrebno je razmisliti o konzultaciji s profesionalcima koji nam mogu pomoći i pružiti podršku.

Nešto što nam može pomoći jest da budemo svjesni i iznova se podsjećamo da nije sve što vidimo na društvenim mrežama stvarno, da ograničimo vrijeme koje provodimo na društvenim mrežama, budemo ljubazni prema samima sebi, izbjegavamo samokritike i shvatimo da ne moramo uvijek izgledati savršeno na slikama jer to nije realno.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.