Scroll Top

Roditeljski nadzor kao alat za digitalnu dobrobit

NADZOR

Jedan od popularnih poklona za blagdane razni su digitalni uređaji. U razdoblju blagdana, ali i tijekom cijele godine, važno je podsjetiti se važnosti roditeljskog nadzora u prevenciji online nasilja i zlostavljanja na internetu, osobito kod djece mlađeg uzrasta. Kako bismo dostigli cilj potpunog uklanjanja materijala seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece s interneta, ne trebamo samo reagirati na takav sadržaj nego učiniti sve što možemo kako bi se taj sadržaj prevenirao.

Prevencija kroz nadzor

Prevencija postoji u raznim oblicima te osobe u izravnom kontaktu s djecom imaju različite razine odgovornosti kod korištenja preventivnih mjera. Često se oslanjamo na industriju web aplikacija koja unutar aplikacija koje proizvodi treba postaviti mjere zaštite korisnika, osobito kada se radi o maloljetnim korisnicima. Online platforme imaju veliku odgovornost i utjecaj na online sigurnost. Unatoč tomu, roditelji i skrbnici prva su točka kontakta s djetetom i njegovim odnosom s internetom te kao takvi imaju najveći utjecaj na okolinu djeteta i njegovo snalaženje u online prostoru.

Iako aplikacije nude razne mogućnosti očuvanja sigurnost, korisnici aplikacija ih ponekad ne koriste. Platforme koje su primjerene za djecu kod kreiranja sadržaja za djecu trebaju uzeti u obzir ulogu roditelja u korisničkom iskustvu djeteta. Proaktivan utjecaj na sigurnost djece platforme mogu omogućiti kroz povećanje dostupnosti najnovijih ažuriranja i značajki te kroz poboljšanje korespondencije vezane uz privatnost korisnika.

Novo istraživanje utvrdilo je kako je roditeljski nadzor ključan u održavanju online sigurnosti djece i mladih. Istražen je utjecaj koji razni oblici roditeljskog nadzora imaju na online sigurnost djece. Rezultati su pokazali kako je utjecaj i veći nego što se to ranije pretpostavljalo. Usporedivši utjecaj aktivnog i pasivnog nadzora, istraživanje je utvrdilo kako i najmanja uključenost roditelja u korištenje digitalnih uređaja djece može poboljšati online sigurnost.

Aktivan i pasivan nadzor

Aktivan nadzor odnosi se na promatranje svakodnevnog korištenja digitalnih uređaja kod djece. Roditelji na taj način mogu osigurati da je sadržaj koji djeca konzumiraju primjeren za njihovu dob te imaju mogućnost stalno biti uključeni u ono što djeca rade online. Pasivan nadzor odnosi se na jednostavne radnje kao npr. biti u istoj prostoriji s djetetom dok ono koristi internet.

Značajan utjecaj na online sigurnost djece može se ostvariti i određivanjem gdje se u kući ili stanu koriste koji digitalni uređaji. Tako bi se npr. računalo moglo koristiti samo u dnevnom boravku. Potencijalni kontakti online predatora usmjerenih prema djeci se na taj način mogu smanjiti jer prisutnost roditelja smatraju povećanim rizikom za otkrivanje njihovih namjera.

Zadržati sigurnost djeteta na visokoj razini može se tako što ćete:

  • zamoliti dijete da ostane u istoj prostoriji kao i vi dok koristi svoj mobilni uređaj
  • dozvoliti korištenje računala samo u zajedničkim prostorijama
  • ograničiti korištenje kamere i mikrofona na društvenim mrežama.

Utjecaj roditeljskog nadzora pokazao se velikim zaštitnim faktorom digitalne dobrobiti djece – djeca čije su aktivnosti pod nadzorom roditelja u manjem su riziku od online predatora. Informacija da je roditelj u blizini najčešće će u potpunosti obeshrabriti  napadača.

Ključno je razumjeti kako provođenje vremena na internetu nosi rizike, osobito za mlade osobe. To ne znači da je provođenje vremena online u potpunosti nesigurno. Postoje brojni načini na koje je moguće osigurati da svi korisnici interneta, a osobito djeca, budu sigurni online. Roditelji imaju moć učiniti da njihova djeca budu sigurna na internetu tako što će ih opremiti prikladnim resursima, najboljom praksom i potrebnim informacijama.

Izvor:

INHOPE, Parental Supervision as a Digital Safeguard, objavljeno 5.1.2023. godine na linku: https://inhope.org/EN/articles/parental-supervision-as-a-digital-safeguard?utm_source=social_media&utm_medium=post&utm_campaign=INHOPE_Article