Scroll Top

Online izazovi i kako reagirati na njih

izazov

U medijima često viđamo naslove koji pozivaju na oprez zbog izazova dostupnih na društvenim mrežama. Korištenje TikTok-a i ostalih društvenih mreža može biti zabavno, uzbudljivo, ponekad i edukativno. No, kada su korisnici aplikacije osobe koje se uključuju u opasne trendove i izazove, do izražaja dolaze mračne strane online svijeta. Ne razmišljajući kritički o sadržaju, djeca i mladi mogu previdjeti opasnosti koje izazovi nose sa sobom.

Svjedoci smo toga i kako su neki roditelji tužili TikTok, nažalost zbog smrtnih posljedica koje su donijeli određeni izazovi. Konkretno, u srpnju 2022. godine novinski članci su izvještavali o tužbi roditelja čije su djevojčice u dobi od osam i devet godina preminule zbog posljedica sudjelovanja u „blackout izazovu“ o kojemu smo pisali na: https://sini.hr/2021/01/blackout-challenge/. Nažalost, ovakvih primjeri nisu iznimka – i brojni drugi izazovi ugrožavaju dobrobit i sigurnost djece (npr. „blackout izazovu“, jedenje Tide tableta, ležanje na cesti dok ne naiđe automobil, jedenje žličice cimeta i slično).

Imate dijete i zabrinuti ste kako postupati?

Donosimo vam neke od smjernica stručnjaka iz Centra za sigurniji internet:

  • rješenje nije oduzeti djeci mobitele i zabraniti im korištenje društvenih mreža
  • razvijati odnos povjerenja s djecom, iskreno se zainteresirati za online svijet u kojemu žive
  • educirati i sebe i djecu te prevenirati štetne posljedice
  • razgovor s djecom o njihovom korištenju interneta – tko su im pratitelji na društvenim mrežama, poznaju li te ljude, za što najčešće koriste društvene mreže, postaviti obiteljska pravila o korištenju interneta
  • prijavite neprimjerene sadržaje na društvenoj mreži na kojoj ih zateknete
  • po potrebi prijavite slučaj policiji (ranije spremite dokaz)
  • u slučaju bilo kakvih pitanja – obratite se Centru za sigurniji Internet.

Neke od ovih savjeta možete primijeniti već danas. Djeca su danas digitalni urođenici, nije im poznat svijet u kojemu nema tehnoloških postignuća današnjeg doba, a naš je zadatak biti u korak s događanjima i kroz svoje iskustvo im pružiti sve potrebne informacije – na njima primjeren način.

Napominjemo – često smo svjedoci toga kako komentari gledatelja na snimke sudjelovanja u izazovima čak i pozivaju na daljnje nasilje što oštro osuđujemo. Navedeni komentari su primjeri verbalnog nasilja za koje smatramo da nema opravdanja. Pozivamo čitatelje da se suzdrže od takvih komentara i ne sudjeluju u govoru mržnje. Za nasilje nikad nema opravdanja. Duboko vjerujemo da se kao odrasli ljudi djeci i mladima trebamo truditi biti primjer ponašanja.

Kako postaviti jasna obiteljska pravila o korištenju digitalnih tehnologija?

Psihologinja Centra za sigurniji Internet, Vanja Šokić, pisala je o ovoj temi na: https://sini.hr/2021/02/kako-postaviti-jasna-obiteljska-pravila-o-koristenju-digitalnih-tehnologija/. Pročitajte njenih 9 kratkih savjeta i iskoristite pripremljeni materijal kao povod za dogovor vaših obiteljskih pravila!

Za djecu mlađe dobi toplo preporučamo 10 pitanja za testiranja sigurnosti djeteta na internetu koji su dostupni na: https://csi.hr/wp-content/uploads/2020/05/10pitanja.pdf.

Postoji li netko kome se mogu obratiti za pomoć?

Apsolutno da! Stručnjaci Centra za sigurniji internet svakodnevno su dostupni na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606, dostupnoj svakog radnog 08:00 – 20:00 sati. Na navedenoj liniji možete dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta te dobiti savjet kako se zaštiti i kako sigurno koristiti internet. Osim toga, naši vam stručnjaci mogu dati savjet što učiniti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu.