Scroll Top

Ne oblačite djeci kupaće kostime? 3 razloga zašto to odmah trebate prestati raditi!

csi_plaza_djete

Dijete se bezbrižno brčka u plićaku bez kupaćeg kostima. Roditelji ga opušteno promatraju, ljeto je, sve se čini mirno i bezbrižno.

U medijima obično nailazimo na upute da djecu ne treba izlagati suncu u određenom vremenskom razdoblju npr. od 12 do 16 sati, da ih treba redovito mazati kremama sa zaštitnim faktorima, trebaju nositi šeširiće ili kapice i slično. Ono o čemu se rijetko priča dovodi djecu u veću opasnost od navedenog. Je li zaista sve tako mirno?

3 OPASNOSTI ZA DJECU LJETI O KOJIMA NISTE RAZMIŠLJALI

1. PREDATORI KOJI SLIKAJU I SNIMAJU DJECU

Nažalost postoje osobe koje traže upravu takvu djecu – golu i dostupnu, tajno ih snimaju te na taj način zarađuju ili zadovoljavaju vlastite seksualne nagone.

Ako mislite da se to događa negdje drugdje – varate se. U Hrvatskoj je zadnjih godina zabilježeno više slučajeva gdje su seksualni predatori snimali i fotografirali djecu koja su se gola igrala i šetala po plaži. Kamere u kemijskim olovkama, ručnim satovima – domišljatost počinitelja i razvoj tehnologije u ovom području predstavljaju poseban izazov.

Prema statistici MUP-a za 2021. godinu sva kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta su u porastu i to od 1,1 do 100% u odnosu na godinu ranije. Ukupno, prosjek porasta je 46,7%. Broj prijavljenih kaznenih dijela u 2020. godini je bio 227, a u 2021. godini čak 363 što predstavlja povećanje od 59,9%! Napominjemo kako je ovdje riječ o prijavljenim kaznenim djelima, a stvarna brojka djece zlostavljane na ovaj način je puno veća jer se brojna djela ne otkriju, a brojke u statistikama prikazuju broj počinitelja, a ne broj žrtava.

2. STVARANJE DIGITALNOG OTISKA DJETETA

Sharenting je pojam koji se odnosi na situacije kada roditelji ili članovi obitelji pretjerano objavljuju ili dijele fotografije i podatke o djeci. Razvio se kao rezultat kombinacije roditeljstva i mogućnosti društvenih mreža. Potencijalne opasnosti su narušavanje djetetovog prava na privatnost i mogućnost toga da objava postane izvor sramoćenja djeteta (sada ili u budućnosti).

Fotografije i osobni podaci, jednom postavljeni na internet, zauvijek ostaju u internetskom prostoru, bez obzira obrisali ih mi s društvenih mreža ili ne. Takve informacije prikupljaju se u bazama podataka, a dodatni izazov je to što ne možemo znati tko je sve napravio snimku zaslona i distribuirao ih dalje.

3. POVEĆAVANJE OPASNOSTI OD OTMICA DJETETA

Osim toga što se objavi slika djeteta, vrlo često se uz sliku postavi i lokacija. Tako olakšavamo osobama koje vrebaju djecu na internetu da dođu na navedenu lokaciju te snimaju djecu i/ili ih otmu. Vrlo često roditelji iznose informacije o djeci koje mogu poslužiti kao informacija seksualnim predatorima za razvijanje odnosa s djetetom, poput njihova rođendana, hobija, treninga, posjeta šoping centrima i sl. Djecu se na ovaj način izlaže dodatnom nepotrebnom riziku.

RIJEČ STRUČNJAKA

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu je izjavio: “Da bi pedofil ušao na određene forume ili web-stranice mora napraviti upload od 5 do 10 000 novih fotografija djece. Velik je broj takvog sadržaja i takvog materijala koji kola na društvenim mrežama i na internetu. Obucite djeci kupaće gaćice, ne gledaju svi djecu istim očima!”

Stručni tim Centra za nestalu i zlostavljanu djecu čine preko 20 zaposlenih djelatnika, mahom stručnjaka mentalnog zdravlja – psihologa, socijalnih radnika. Temom zaštite djece se bave svakodnevno, a u ljetnom periodu uvijek dodatno naglašavaju opasnosti koje su prisutne i u ostatku godine – no sada su posebno naglašene!

4 JEDNOSTAVNA SAVJETA KAKO ZAŠTITI DJECU LJETI:

  • obucite djeci kupaće kostime
  • nemojte pretjerano dijeliti slike djece na društvenim mrežama
  • obratite pažnju da slike koje dijelite na društvenim mrežama nipošto ne uključuju slike gole djece
  • nemojte objavljivati lokacije i osobne podatke djeteta

Razmislite – tko je sve bio iza kamere koja je slikala i snimala vaše dijete kada ste zadnji put bili na kupanju?

Pozivamo roditelje na oprez i savjesno postupanje – ne želimo da vaše dijete postane dio crne statistike.