Scroll Top

Listopad – mjesec kibernetske sigurnosti

blogger-336371_960_720

Ovaj mjesec obilježava se 8. Europski mjesec kibernetske sigurnosti (ECSM), promičući sigurnost na internetu među građanima EU. Godišnju kampanju svijesti o kibernetskoj sigurnosti koordiniraju Agencija za kibernetsku sigurnost Europske unije (ENISA) i Europska komisija, a podržavaju je države članice i više od 300 partnera iz različitih industrija.

Stotine aktivnosti, poput konferencija, radionica, treninga, općih prezentacija, webinara i mrežnih kampanja, odvija se diljem Europe tijekom cijelog mjeseca listopada radi podizanja svijesti o cyber sigurnosti i pružanja najnovijih informacija o digitalnoj sigurnosti kroz obrazovanje i razmjenu dobrih praksi. Europski mjesec kibernetske sigurnosti svake godine okuplja građane EU-a kako bi udružili snage pod sloganom “Cybersecurity je zajednička odgovornost” kako bi se ujedinili protiv cyber prijetnji.

Ovogodišnja ESCM kampanja osmišljena je kako bi se pozabavila sigurnosnim pitanjima u vezi s digitalizacijom svakodnevnog života i ubrzanom pandemijom COVID-19. Kampanja za 2020. godinu uključuje različite teme kibernetičke sigurnosti kako bi pomogla korisnicima da se identificiraju i pripreme za cyber prijetnje potičući ljude da “Razmisle prije nego što kliknu”.

Prva tema preispituje “Prijevare putem interneta” dijeleći uvide o trenutnim i potencijalnim cyber prijetnjama. Aktivnosti su usredotočene na krađu identiteta, kompromitiranje poslovne e-pošte i prijevare u internetskoj kupnji. Cilj ove teme je potaknuti korisnike na veću svijest o cyber prijevarama prilikom obavljanja poslovnih i osobnih transakcija na mreži.

Druga tema usredotočena je na “Digitalne vještine” pružajući obrazovne aktivnosti za informiranje šire javnosti o informacijskoj sigurnosti. Tema pokriva pitanja privatnosti na mreži kao što su zaštita osobnih podataka, internetsko zlostavljanje i uhođenje na internetu. Cilj sesija je promovirati važnost online „higijene“ i uspostavljanje dobre prakse na mreži.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije za Europu spremnu za digitalno doba, Margrethe Vestager, rekla je: “Kako naš svakodnevni život i ekonomija postaju sve ovisniji o digitalnim rješenjima, moramo shvatiti da se kibernetska sigurnost tiče svih nas. Važno je poticati kulturu najsuvremenije sigurnosti u vitalnim sektorima našeg gospodarstva i društva. “

Potpredsjednica Europske komisije za promicanje našeg europskog načina života, Margaritis Schinas, rekla je: “Europski mjesec kibernetske sigurnosti ima za cilj podići našu svijest o cyber-sigurnosti i upoznati nas sa cyber prijetnjama; podsjeća nas da možemo lako pojačati svoje stjecanje nekih dobrih digitalnih navika. Kibernetska sigurnost je ključna za naš europski način života. “

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je: “Baš kao i kopneni, morski ili zračni prostor, digitalni informacijski prostor ponekad ima sigurnosne rupe koje treba zatvoriti. Naša je ambicija ponuditi građanima EU najsigurniji informacijski prostor na svijetu. To će biti postignuto prvenstveno obrazovanjem. O tome se radi u Europskom mjesecu kibernetske sigurnosti 2020, koji pokrećemo kako bismo povećali svijest o internetskoj sigurnosti i vještinama kibernetske sigurnosti potrebne za budućnost. “

Izvršni direktor Agencije za kibernetsku sigurnost, Juhan Lepassaar, rekao je: “Ovogodišnji Europski mjesec kibernetske sigurnosti istražuje kako učiniti naš zajednički cyber ekosustav otpornijim razmjenjivanjem najboljih praksi i razvojem cyber vještina. Svjesnost o cyber prijevarama i razmišljanje prije nego što kliknete dio su savjeta koje je lako slijediti za ograničavanje rizika. ECSM nam pruža priliku da izravno stupimo u kontakt s građanima EU-a, tvrtkama i organizacijama kako bismo podigli svoju svijest o cyber prijetnjama, nadogradili to znanje i zajedno unaprijedili cyber-sigurnost na svim frontovima. “

Službena web stranica ECSM kampanje je cybersecuritymonth.eu. Svaka država članica EU koja sudjeluje ima posebnu web stranicu s ažuriranim informacijama na lokalnom jeziku. Korisnici mogu pronaći savjete na 23 jezika, materijale za podizanje svijesti, internetske kvizove, poveznice na događaje i još mnogo toga. Internetska stranica ECSM-a također sadrži interaktivnu mapu na kojoj zainteresirani mogu pristupiti aktivnostima i pridružiti im se.

Materijale za obilježavanje mjeseca cyber sigurnosti u Hrvatskoj možete pronaći na službenoj stranici:

https://cybersecuritymonth.eu/countries/croatia

Izvor: https://www.betterinternetforkids.eu/