Scroll Top

Savjeti o online sigurnosti za najmlađe uzraste

Puno ste se puta susreli s riječima „Trebaš paziti što radiš na internetu!“ ili „Budi oprezan!“. No, niste sigurni što znače takve upute. Nudimo vam savjete kako da pazite na svoju sigurnost!
mladi_sig

Online svijet super je mjesto gdje možemo pričati s prijateljima, igrati igrice i gledati videe. To može biti jako zabavno! Prije nego zakoračimo u virtualni svijet, trebamo naučiti kako ga koristiti. Isto je kao i vožnja bicikla – na početku nas podupiru pomoćni kotači, no kasnije naučimo voziti bicikl bez njih. Koristimo zaštitnu kacigu i štitnike kako se ne bismo ozlijedili. U online svijetu pomoćne kotače mogu predstavljati naši roditelji – daju nam savjete o pravilima ponašanja, a štitnici i kaciga naše su postavke sigurnosti i privatnosti. Kako bismo se zabavili, a ujedno bili sigurni, trebamo dobro postaviti postavke korisničkog računa i usvojiti pravila ponašanja! Onda započinje zabava! No, nemoj zaboraviti da se tijekom pretraživanja tvojih omiljenih online mjesta mogu javiti neki neprimjereni sadržaji. Što ćeš tada učiniti? Uvijek se trebaš obratiti svojim roditeljima i potražiti pomoć. Zajedno s njima osmisli plan kako ćeš reagirati na takve sadržaje ako ti se ponovno prikažu. Zapamti – nikada ne otkrivaj svoje osobne podatke i uvijek pozovi roditelje!

Roditelji su osobe kojima je iznimno stalo do naše sigurnosti. Brinu se o nama i žele nam najbolje. Roditelji su osobe pune životnog iskustva i znaju što je ispravno, a što pogrešno. Oni su uzori od kojih trebamo učiti. Zajedničko vrijeme s njima možete iskoristiti kako biste izgradili svoje sigurne korisničke račune! Evo par savjeta za tebe i tvoje roditelje:

  1. Zabavite se zajedno! Pitaj mamu, tatu ili neku drugu odraslu osobu od povjerenja da zaigra s tobom neku novu igricu ili aplikaciju. Odaberi jednu koja ti se najviše sviđa i provedite nezaboravno vrijeme zajedno!
  2. Mama i tata – heroji u blizini! Neka ti roditelji uvijek budu blizu kada koristiš digitalnu tehnologiju. Nikada ne znaš kada će ti zatrebati pomoć!
  3. Prije instalacije, pitaj! Prije nego preuzmeš igricu ili aplikaciju, bilo bi dobro pitati roditelje za dopuštenje! Roditelji će pregledati opis aplikacije, postavljenu dobnu granicu i pomoći ti prilikom instalacije. Ponekad je potrebno dobro pročitati Uvjete korištenja i roditelji ti mogu biti od velike pomoći!
  4. Čuvaj svoje osobne informacije! Nemoj zaboraviti kako su tvoje fotografije ili videozapisi osobne informacije kao i tvoje ime i prezime, adresa, datum rođenja ili broj mobitela. Naše su osobne informacije kao ključ od naše kuće – dijelimo ga samo s bliskim članovima obitelji. Ukoliko nepoznata osoba zatraži tvoje osobne podatke, obrati se roditeljima za savjet!
  5. Tvoja privatnost je tvoja stvar! Iako može zvučati komplicirano, postavljanje dobrih sigurnosnih postavki zahtijeva samo nekoliko klikova. Istraživanje ovih opcija može biti još jedna od zajedničkih aktivnosti s roditeljem! Već kada razgovarate o tome, raspravite i o sadržajima koje dijeliš na svojim online profilima – osobne informacije, fotografije i slično.
  6. Što kada primim uvredljivu poruku? Ukoliko primiš poruku uvredljivog sadržaja ili poruku u kojoj se vrijeđa drugu osobu, nemoj na nju odgovarati. Također, nemoj ju prosljeđivati dalje. Takve su poruke ustvari jedan oblik elektroničkog nasilja!
  7. Ako vidiš sadržaj koji ti se ne sviđa, zovi u pomoć! Ponekad na internetu možemo vidjeti razne sadržaje koji nam se ne sviđaju i izazivaju neugodne osjećaje u nama. Ukoliko se susretneš s takvim sadržajem, pozovi roditelje i zajedno prokomentirajte sadržaj! Roditelji su osobe koje se brinu o nama i objasnit će nam kako trebamo postupati kad se susretnemo s nepoželjnim sadržajem.
  8. Ne odgovaraj na poruke od nepoznate osobe! Ako dobiješ poruku od osobe koju ne poznaješ, reci svojim roditeljima odmah! Također, ako se susretneš s porukama zbog kojih se ne osjećaš sigurno, nemoj na njih odgovarati već ih pokaži odraslim osobama!
  9. Jesu li svi na internetu tvoji prijatelji? Na svoje bi društvene mreže trebao/la dodavati samo osobe koje poznaješ u stvarnosti. Zapamti da nisu svi na internetu oni za koje se predstavljaju. Stoga, nemoj prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo od osoba koje ne poznaješ!
  10. Online prijatelji ostaju u online svijetu! Ako te online prijatelj, kojeg ne poznaješ uživo, pozove da se družite – nemoj pristati. Najbolje je online prijatelje zadržati u online svijetu!

Ukoliko budeš imao/la pitanja u vezi interneta ili se susretneš s problemom na online mjestima, slobodno nas nazovi na 0800 606 606. To je besplatna i anonimna linija Centra za sigurniji Internet. Rado ćemo ti odgovoriti na sva tvoja pitanja!

Preuzeto s eSafetyCommisioner