Scroll Top

Interaktivne aplikacije o zaštiti mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje važna je sastavnica naše subjektivne dobrobiti te se često zaboravlja kako psihičko zdravlje utječe na zadovoljstvo našim životima.
mentzdrav

Očuvanju mentalnog zdravlja može se doprinijeti educiranjem i poticanjem ljudi da vode brigu o svojoj mentalnoj higijeni. Jedan je od oblika zaštite odvajanje vremena za sebe uz opuštanje i razmišljanje o sebi te svojim mislima, osjećajima, odnosima i sl. U suvremenom vremenu u kojemu se nalazimo, smjernice za odabir zadataka i usmjeravanje tijekom ispunjavanja tih zadataka možemo pronaći u aplikacijama poput aplikacije Stella i Stop, Breathe & Think.

Aplikacija Stella edukativna je i interaktivna mobilna aplikacija usmjerena ka zaštiti mentalnog zdravlja i prevenciji anksioznosti te depresije kod mladih. Nastala je u suradnji s vrhunskim timom stručnjaka psihijatara i koncipirana je na bazi edukativnog dijela gdje mladi mogu naučiti puno korisnih informacija i tehnika za samopomoć. Aplikacija je na hrvatskom jeziku te je potrebno registrirati se. Ovdje su upute:

  • Za dijete – upisati svoju e-mail adresu na dnu službene stranice ove aplikacije. Na toj ćeš adresi dobiti jedinstveni kôd za prijavu u aplikaciju i kreiranje profila.
  • Za roditelje – upišite Vašu osobnu e-mail adresu u aplikaciju i koristite onaj pristupni kôd koji je Vaše dijete dobilo na svoju e-mail adresu

Edukativni se dio naziva Učilica gdje usvajaš znanja o mentalnom zdravlju, samopoštovanju, anksioznosti i depresiji. Također, ovdje ćeš pronaći odgovore na pitanja: Što učiniti kada se jako loše osjećaš? Kako postupiti u trenutcima kada je sve beznadno? Nadalje, drugi se dio aplikacije odnosi na vježbe kroz koje usvajaš tehnika samokontrole i razumijevanje vlastitih emocija u svrhu zaštite mentalnog zdravlja – Ispunjavalica. Sve ono što naučiš u Učilici, ovdje ćeš moći primijeniti. Za svaku od četiri glavne teme (Mentalno zdravlje, Samopoštovanje, Anksioznost i Depresija) postoje vježbe koje možeš raditi i ispunjavati svaki dan. Za svaku ispunjenu vježbu prikupljaju se zvjezdice, a što se s njima radi – saznat ćeš kada ispuniš zadatke! Osim toga, ako se susretneš s nejasnoćama, postoje i alati za pomoć u krizi! I konačno, zadnji se dio aplikacije naziva Forum i tamo možeš postavljati pitanja ili davati savjete drugim korisnicima.

Vrlo slična Stelli je aplikacija Stop, Breathe & Think. Za ovu aplikaciju nije potrebna posebna registracija, dovoljno je samo instalirati ju na uređaj. Aktivnosti koje se nude su na engleskom i španjolskom jeziku, a često je moguć i odabir između više vrste glasova za određenu aktivnost. Ova je aplikacija bazirana na principima mindfulness tehnika pri čemu autori ističu kako je važno svakodnevno pronaći nekoliko minuta da osoba provede u smirenom stanju. Njihova je zadaća, stoga, pomoći nam u postizanju takvih doživljaja uz razne aktivnosti, tj. meditacije. Kada se instaliraš ovu aplikaciju, trebaš označiti kako se trenutno osjećaš – fizički i psihički. Osim toga, potrebno je unijeti emocije i raspoloženja koja kod tebe trenutno prevladavaju. Kada ispuniš uvodni dio, pojavit će se vodič ponuđenih aktivnosti. Ukoliko ti se ne sviđaju predložene, možeš odabrati gumb Explore i pretražiti druge razne teme – Kako umiriti anksioznost vezanu uz COVID-19, Bolji san, Za djecu, Pronađi svoj fokus, Priprema za sastanke ili Priprema za natjecanja i sl. Uistinu postoji široki spektar aktivnosti od kojih neke traju samo jednu minutu, a uvelike doprinose tvome mentalnom zdravlju. Svaka je aktivnost vrlo kreativno obrađena i prikazana što nas potiče da istražujemo nove! Moguće je postaviti si podsjetnik u određeno vrijeme dana kako bi se aktivnosti radile redovno. Kada završiš željene aktivnosti, podaci se spremaju i možeš ih provjeriti na gumbu Progress. U tom odjeljku pojavit će se brojač vremena i aktivnosti koje si izvršio/la, kao i tvoje najčešće zabilježene emocije prije i nakon meditacije. Uz sve te pokazatelje vrlo lako možeš pratiti svoj napredak!

Navedene aplikacije imaju zajednički cilj – zaštita mentalnog zdravlja. Mentalno se zdravlje često stavlja u drugi plan u svakodnevnom životu. Češće ćemo upaliti seriju umjesto raditi na svojim problemima. Ponekad ćemo čak i šutjeti o onome što nas zabrinjava, uznemirava i rastužuje. Čak će i odrasli prije uložiti svoje vrijeme i resurse u druge aktivnosti, nego u zaštitu svoje psihičke dobrobiti.

Budući da su ove aplikacije u potpunosti besplatne, ne treba nam ništa osim udobnog naslonjača i par minuta vremena u danu. Isprobaj mogućnosti ovih aplikacija i osvijesti važnost ulaganja u sebe – jer nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!