Scroll Top

Seksualno zlostavljanje u online igrama

online seksualno uznemiravanje nasl

Danas je teško pronaći dijete/mladu osobu koja nije igrala barem neku vrstu online igre, što niti ne čudi s obzirom na to da su online igre danas toliko dostupne. Mnogo je izbora te si gotovo svatko može pronaći neku igru koja mu se sviđa: one pružaju razne dinamičke podražaje te nude privlačne grafičke i zvučne sadržaje. Izvršavanjem određenih izazova u online igrama igrači zapravo dobivaju nagradu za to što su uspješno izvršili izazov, a to im zatim izaziva želju za nastavkom igranja igara. Kod online igara svakako je privlačna i mogućnost druženja sa prijateljima, ali i upoznavanja novih ljudi. Uz različite pozitivne utjecaje koje online igre mogu imati na same igrače, uvijek je važno obratiti pozornost na potencijalne opasnosti i sigurnost djece, a osobito kod upoznavanja novih ljudi putem online igara.  

U online igrama uobičajeno je uključivanje u interakciju s drugim igračima, onim poznatim ili nepoznatim, a igrači često kreiraju određene zajednice te dijele svoja iskustva temeljem zajedničkih interesa. Često i njeguju ta virtualna prijateljstva, pa čak i onda kada ne znaju detalje o drugoj osobi koju znaju isključivo online putem. Online igre, nažalost, često postaju mjesta na kojima se događa elektroničko nasilje. Za veliki dio djece i tinejdžera to može izazvati anksioznost, stres, te utjecati na pad njihovog samopouzdanja, osobito s obzirom na činjenicu da je njihova socijalna inteligencija još uvijek u razvoju. Igrači mogu naići na pojedince koji ispoljavaju govor mržnje, koji se vrijeđaju, isključuju druge igrače, pa i one koji ispoljavaju online seksualno uznemiravanje. 

Zlonamjerni pojedinci mogu koristiti taktike poput groominga, kada pokušavaju stvoriti odnos povjerenja te posljedično za cilj imaju iskoristiti drugu osobu na različite načine. Još jedan uobičajeni oblik seksualnog zlostavljanja je sextortion, koji uključuje prisilu djece na dijeljenje eksplicitnog sadržaja te kasnije korištenje tog sadržaja za prijetnje te daljnju eksploataciju. Postoji mnogo načina na koje online okruženje predatorima pruža idealne uvjete za grooming. Oni često koriste više platformi istovremeno kako bi stupili u kontakt s mladim ljudima i djecom, te započinju razgovore na javnim platformama, pa kasnije prelaze na neke privatnije platforme. Kako većina modernih online igara pokušava igrače održati angažiranima putem nagrada i „lootova“, poput opreme, virtualnih valuta, te različitih nadogradnji koje omogućuju napredovanje u igrama, predatori mogu nuditi te nagrade u zamjenu za slanje seksualno eksplicitnih slika ili poruka.  

Seksualno zlostavljanje događa se i u e-sportu, a uključuje seksualne šale, nesuglasno dijeljenje eksplicitnih slika ili drugih sadržaja, simulirano silovanje i druge oblike neprimjerenog ponašanja. Događa se i problematično ponašanje u chatovima i live prijenosima. Ključan element za online zlostavljanje zasigurno je osjećaj anonimnosti iza ekrana, a on često ohrabruje zlostavljače da djeluju bez straha od nekakvih posljedica.  

Bryterov izvještaj iz 2020. godine, koji je obuhvatio 2000 igrača iz SAD-a i UK-a koji su stariji od 16 godina i koji igraju online igre na računalu ili konzoli najmanje jednom mjesečno, pokazao je sljedeće: 

  • Većina igrača ženskoga spola redovito doživljava seksističke komentare, ali to ponekad eskalira u mnogo mračnija, pa čak i prijeteća ponašanja. 
  • 35 % žena je izjavilo da su im muški ili drugi igrači poslali neprimjeren sadržaj ili poruke, dok je 28 % njih doživjelo seksualno uznemiravanje od strane muških ili drugih igrača.  

Young Gamers & Gamblers Education Trust proveo je istraživanje na način da su razgovarali s 5 ženskih igračica u dobi između 21-54 godine, 3 oca i 2 akademika o njihovim iskustvima ili otkrićima kroz razgovore s djecom. 35 % žena uključenih u istraživanje reklo je kako su primile neprimjeren sadržaj ili poruke od drugih igrača. Žene u grupi podijelile su niz iskustava seksualnog uznemiravanja, od kojih su mnoga nadilazila prijetnje traženjem ili slanjem golih slika i čak uključivala korištenje same igre za ponovno stvaranje činova seksualnog nasilja. Žene koje su sudjelovale u istraživanje su podijelile i kako je izgledalo seksualno uznemiravanje koje su doživjele: 

  • „Prvi put kada sam doživjela prijetnju (online) imala sam 14 ili 15 godina i to je bio prvi put kako sam otvorila tu igru i prvi put kako sam uopće bila online. Trebala sam nekoga da me izliječi i samo sam rekla „Hej, može li me netko izliječiti“. (Čuvši moj ženski glas), moj tim je došao i pucao u mene i počeo me tea-baggati, a to je čin kada muškarac stane iznad vašeg lica i čučne na vas, u biti implicirajući da vam trlja svoje genitalije u lice, a zatim me je počeo seksualno uznemiravati. Imala sam 15 godina. Bila sam dijete… Nisam ponovno igrala online sljedeće dvije godine.“ – Mollie, 21 
  • „Igrate igru i provjerite chat i vidite da ste primili neželjene slike ili poruke, čisto zato što ste žena i to jednostavno nije mjesto za to. Ne znaš tko su oni, ne znaš koliko imaju godina. Oni ne znaju koliko ti imaš godina.“ – Lisa, 27 

Uloga roditelja i skrbnika u osiguravanju sigurnosti  

Roditelji i skrbnici imaju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti svoje djece u online igrama. Iznimno je važno postavljanje vremenskih ograničenja, kao i uspostavljanje jasnih granica kao zaštita od potencijalnih opasnosti. Potrebno je prije svega da roditelji budu upoznati s time kakve online igre igraju njihova djeca, te odabrati one igre koje su u skladu s dobi djeteta. Dobro je i da zajedno sa svojom djecom zaigraju određene igre i iskoriste to kao zajednički provedeno vrijeme, a na taj način imaju i priliku razgovarati s djecom u slučaju nekih neprimjerenih sadržaja i opasnosti koje vrebaju. Potrebno je da roditelji djeci naglase da su školske obveze i stvarni život prioritet, kao i da dopisivanje s nepoznatim osobama u videoigrama može biti opasno i da ne smiju dijeliti svoje osobne podatke s nepoznatima niti se nalaziti s njima uživo bez prethodnog odobrenja i razgovora s roditeljima. Važna je i otvorena komunikacija. Uključivanje online igara u nekakve svakodnevne razgovore može djecu poučiti odgovornim navikama igranja, kao i prepoznavanju i prijavljivanju elektroničkog nasilja i neprimjerenog ponašanja.  

Prevencija seksualnog zlostavljanja i nasilja u online igrama zahtijeva da uložimo zajedničke napore i obratimo posebnu pozornost na potencijalne rizike, te prenesemo svoje znanje djeci i mladima, stručnjacima koji rade s njima, te roditeljima, a sve kako bismo pokušali zaštititi našu djecu i mlade. Važno je podizati svijest o ovim opasnostima, ali i što više poticati ljude na prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, kao i općenito svih oblika elektroničkog nasilja. Svakako je važno da kreatori online igara snose odgovornost za stvaranje sigurnog okruženja za igranje, osobito kada se radi o igrama za djecu.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.  

Powered by A1 Hrvatska.