Scroll Top

Sigurne tražilice: alat za dodatnu zaštitu djece

sigurne stazilice

Obzirom na veliku prisutnost neprimjerenog sadržaja online, vrlo je važno osigurati da djeca istražuju internet sigurno. Iako je roditeljska uključenost u online svijet djece nezamjenjiv čimbenik njihove sigurnosti, na internetu možemo pronaći različite alate koji mogu unaprijediti zaštitu djece dodatnim slojem sigurnosti.

Jedan od takvih alata su i sigurne tražilice, namijenjene upravo zaštiti djece pri pretraživanju interneta.

Neke od najpoznatijih tražilica za djecu su:

  1. Kiddle
  2. KidzSearch
  3. Safe Search Kids
  4. Duck Duck Go
  5. Swiggle
  6. KidInfo
  7. Fact Monster
  8. Kid Rex
  9. GoGooligans
  10. Wacky Safe

Što čini tražilicu sigurnom za djecu?

Kada odabiremo tražilicu, važno je znati zašto se upravo te tražilice smatraju primjerenima za djecu. Četiri glavne značajke sigurnih tražilica za djecu su:

  • Filtriranje sadržaja: Tražilice za djecu imaju posebne alate koji blokiraju neprimjeren sadržaj. Djeca mogu istraživati određene teme bez bojazni da će im se pojaviti rezultati koji su neprimjereni za njihovu dob.
  • Zaštita privatnosti: Vođenje računa o privatnosti na internetu predstavlja važan aspekt odgovornog korištenja interneta kod većine korisnika. Tražilice su dizajnirane na način da štite privatnost djeteta, ne prikupljaju i ne šire osobne podatke o djeci koja koriste tu tražilicu. S druge strane, obzirom da ne spremaju pojedine informacije kao što su povijest pretraživanja, one mogu predstavljati i faktor rizika za djecu, odnosno mogu otežati roditeljski nadzor nad aktivnostima djece.
  • Obrazovni resursi: Osim pretraživanja, tražilice namijenjene djeci uglavnom dolaze u paketu s ostalim edukativnim sadržajima. Djeca imaju mogućnost isprobati i ostale edukativne alate, uz već navedenu sigurnost.

  • Jednostavnost korištenja:  Obzirom da su tražilice kreirane za djecu, i njihovo korištenje je jako jednostavno. Jednostavne upute, veliki simboli i općenita jednostavnost čini navedene tražilice primjerenima za djecu.

Uz ovakve alate, ali i nužan preduvjet otvorene komunikacije s djecom te uključenosti u njihov online svijet, roditelji mogu stvoriti sigurno okruženje za vlastitu djecu i potaknuti ih da istražuju, uče i odrastaju sigurno.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.