Scroll Top

Ten Ten aplikacija kao walkie-talkie generacije Z: Ovo znamo o njenom korištenju

tenten

Ten Ten, nova aplikacija koja podsjeća na moderni walkie-talkie, brzo je osvojila mlade diljem svijeta. O njoj se mnogo govori, a čini se da ju ima gotovo svatko – u čemu je stvar?

Aplikacija je jednostavna za korištenje, a zahtjeva dodavanje minimalno jedne osobe kao prijatelja.

Nakon izrade računa (koja je moguća i povezivanjem TikTok računa) korisnici se mogu povezati kao prijatelji putem vlastitih PIN kodova, nakon čega mogu slati glasovne poruke i razgovarati u realnom vremenu, čak i kad je jednom od korisnika ugašen ekran.  Upravo ta značajka čini ovu aplikaciju posebno zanimljivu mladima.

Što je važno imati na umu?

Ten Ten nudi brzu i spontanu glasovnu komunikaciju, no kao i svaka druga aplikacija – dolazi sa svojim rizicima.

Kao i kod svih online platformi, realna je mogućnost zlouporabe aplikacije za vrijeđanje, govor mržnje ili druge oblike neprimjerenog ponašanja. Osim ako je korisnik snimao razgovor, ne postoji način za vraćanje glasovnih poruka koje su prenesene ovom aplikacijom, odnosno davanje dokaza za neprimjereno ponašanje, zbog čega je važno da korisnici pažljivo biraju kome će dati mogućnost kontaktiranja na Ten Ten-u.

Jedan specifičan rizik ove aplikacije je i korištenje, odnosno primanje glasovnih poruka u neprimjerenim situacijama. Obzirom da je reproduciranje zvuka, odnosno glasovne poruke primljene putem ove aplikacije automatsko, jasno je kako ta značajka može stvoriti neugodne situacije kada se koristi u neprimjerenom okruženju, primjerice tijekom nastave.

Na svu sreću, Ten Ten nudi opcije utišavanja pojedinih korisnika, kao i uključivanja opcije “Do not disturb”, kojima se mogu spriječiti prethodno navedene situacije.

Ten Ten može biti zabavan alat za komunikaciju, ali je važno koristiti ga odgovorno te postaviti granice putem sustava utišavanja i neometanja.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.